Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Върховният съвет за национална отбрана одобри участието на Румъния в инициатива на ЕС в областта на отбраната

[post-views]
Върховният съвет за национална отбрана одобри участието на Румъния в инициатива на ЕС в областта на отбраната

TAB_Zimbru_wheeled_armoured_vehicle_personnel_carrier_Romania_Romanian_Army_001Върховният съвет за национална отбрана на Румъния одобри днес участието на страната в инициатива на Европейския съюз в областта на отбраната, предаде Аджерпрес, позовавайки се на съобщение на президентската администрация.
Съветът анализира темата за Постоянното структурирано сътрудничество (Permanent Structured Cooperation, или PESCO) в областта на отбраната в рамките на ЕС и одобри участието на Румъния в тази инициатива, се посочва в комюникето.
Президентската администрация уточнява, че PESCO ще представлява интензивна форма на сътрудничество по линия на политиката за съвместна сигурност и отбрана на европейско ниво, която дава възможност на страните членки, които изпълняват определени критерии за военни способности и желаят да поемат допълнителни ангажименти, да осъществяват помежду си структурирано сътрудничество.
Членовете на съвета също така одобриха редица мерки за засилване на ефективността на въоръжаването на румънската армия и увеличаване на участието на националната отбранителна индустрия в стратегическата програма за въоръжаване на армията, по-специално чрез производство на бронетранспортьори 8х8 и тяхната поддръжка.
По-рано този месец румънското правителство подписва меморандум с американската компания Дженеръл Дайнамикс за производство на бронетранспортьори в машиностроителния завод в Букурещ, а министърът на отбраната Михай Фифор заяви, че се надява до края на годината да бъдат финализирани преговорите с Дженеръл Дайнамикс за покупката на първите 10 бронетранспортьора „Пираня“.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани