Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

СДСМ разби ВМРО-ДПМНЕ на местни избори

[post-views]
Протести в Скопие срещу албанския език

19 - ZORAN ZAEVУправляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) спечели убедителна победа в първия кръг от местните избори над ВМРО-ДПМНЕ, предаде агенция МИА. Вотът – само няколко месеца след като премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев пое властта, му даде ясен мандат да продължи със заявената от него политика към евроатлантическа интеграция.
„Резултатите от местните избори показаха, че времето на национализма в Македония приключва“, обяви вчера Заев и призова опозицията в лицето на дясната ВМРО-ДПМНЕ към конструктивно сътрудничество в парламента и в останалите институции.
Партията на Заев спечели от раз кметските постове в най-големите градове като Битоля, Куманово, Прилеп, Охрид, Струмица и Велес. А кандидатът й за градоначалник на столицата Скопие Петре Шилегов обяви победа преди излизането на окончателните резултати и посочи, че очаква досегашният кмет Коце Траяновски (ВМРО-ДПМНЕ) да признае поражението си и да му честити. При близо 97% преброени бюлетини в Скопие Шилегов водеше с 50,27% пред Траяновски (36,08%).
От общо 80 общини кметове на първия тур бяха избрани в 45, като СДСМ взе 37 от тях. ВМРО-ДПМНЕ получи 3 кметски поста, албанският Демократичен съюз за интеграция – 2. В 35 общини предстои втори кръг на 29 октомври, като кандидати на СДСМ водят след първия тур в 12, а в 19 общини отиват на балотаж срещу ВМРО-ДПМНЕ.
За общинските съвети СДСМ получи най-много гласове в 49 общини, ВМРО-ДПМНЕ – в 10, ДСИ – в 12, а кандидатите на 9 други партии, коалиции и група избиратели – в останалите.
В реакция на тежкото поражение на ВМРО-ДПМНЕ т.нар. реформаторско крило в партията поиска оставката на лидера и бивш дългогодишен премиер Никола Груевски, върху когото бе хвърлена вината за изборния провал.

Източник: в. Труд

Най-ново

Единична публикация

Избрани