Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Третото издание на Cinelibri започна

[post-views]
Третото издание на Cinelibri започна

22_синелибриЗа трета година кино-литературният фестивал Cinelibri идва, за да ни срещне с най-добрите екранизации по книги. Преди 2 дни в зала 1 на НДК беше премиерата на филма „По действителен случай“ на режисьора Роман Полански, копродукция на Франция, Белгия, Полша. Той разказва за обсебващата връзка между почитател и писател. Адаптацията е по едноименния роман на Делфин дьо Виган, вдъхновен от смъртта на нейната майка писателка. Психологическият трилър бе посрещнат с противоречиви отзиви на Фестивала в Кан тази година, но пък Ева Грийн в маниакален образ едва ли е за изпускане, още по-малко в компанията на неколкократно номинираните за „Сезар“ Еманюел Сене и Венсан Перез. Можете да го гледате в „Люмиер” утре от 20.30 ч.
Днес 80-годишнината на зала „България” ще бъде отбелязана с изпълнения на оркестъра на Софийска филхармония и две арии от операта „Дама Пика” на Чайковски. След това от 19 ч в залата ще бъде излъчен новият филм на Павел Лунгин „Дама Пика”, създаден по творбата на А. С. Пушкин.
В „Люмиер” от 18.30 е „Бунтовник в ръжта” (САЩ, 2017), биографична драма с режисьор Дани Стронг. В ролите: Зоуи Дойч, Кевин Спейси, Никълъс Холт, Сара Полсън, Люси Бойнтън, Виктор Гарбър, Хоуп Дейвис и др. По биографичната книга на Кенет Славенски: „Дж. Д. Селинджър – Един живот”.
В кино „Одеон” също от 18.30 ч са „Измамените”(2017). Тази година София Копола се превърна във втората жена в историята на Кан, спечелила наградата за режисура на фестивала, и то 56 г. след Юлия Солнцева. В лентата по готическия роман на Томас Кълинан виждаме Колин Фарел като ранен вражески войник, приютен в дамски пансион. Докъде ще стигнат героините в своята ревност и съперничество заради присъствието му показват Никол Кидман, Кирстен Дънст и Ел Фанинг. Лентата е създадена по романа на Томас Кълинан.
По-късно от 20.30 ч в същото кино ще се излъчи „Завръщане в Монтаук” на Фолкер Шльондорф, коопродукция на  Германия, Ирландия, Франция (2017). Сценаристи са Колм Тойбин, Фолкер Шльондорф, а в ролите Стелан Скарсгард, Нина Хос, Нийл Арструп, Бронах Галахър и др. По мотиви от повестта „Монтаук” на швейцареъь Макс Фришл
В Дома на киното е холандският филм „Тонио” (2016) с режисьор Паула ван дер Оест и сценарист Хюго Хеинен. Авторът на екранизираната книга – А. Ф. Т. ван дер Хейден, я написва след смъртта на своя син. В опита да подреди събитията, родителят рискува да съсипе и малкото останало от живота си. В ролите: Пиер Бокма, Крис Петерс, Рифка Ло-деизен, Стефани ван Леерсум и др.
Фестивалът продължава до 22 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Шумен и Благоевград. А зрителите освен на филмите вероятно ще влязат и в книжарниците заради книгите, без които лентите нямаше да ги има.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани