Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

XVII Международен фестивал на червенокръстките и здравните филми- Мотото е: Агресия–Хуманност–Кино

[post-views]
Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми. ВТК – медиен партньор

b4kСнощи в черноморската ни столица се откри 17-ото издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравните филми под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Общо 201 заглавия са избрани сред 1890 филма от 107 държави. Те ще бъдат представени до 15 октомври във Варна и в СОК „Камчия“. Фoрумът беше възстановен преди 3 години след над 20-годишно прекъсване. На събитието ще присъстват 27 души от чужбина – режисьори, продуценти, представители на Червения кръст от различни страни като Мексико, Хърватия, Франция и др. Над 60 човека пък ще бъдат българските гости, сред които са Татяна Лолова и Аня Пенчева.
Фестивалът има 3 основни модула. Първият представя филмовата програма. Конкурсът е с три категории. В „Червенокръстки и здравни филми“ са подбрани 25 заглавия, в „Документално кино“ – 21 филма, и в „Игрални филми“ – 7 пълнометражни и 14 късометражни. Лентите ще оценява 5-членно международно жури, което е с председател режисьорът Бепе Чино (Италия).
Вторият модул на фестивала е Академията по документално кино (от 10 до 15 октомври) за млади активисти на Червения кръст и Червения полумесец, които се обучават как да правят документални филми, за да отразят най- важните моменти от дейността си. Ръководител на специалната секция на Академията – „Ретро ателие” е Грант Мичел, директор на дирекция „Библиотека и архив“ в Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец. Лектори ще бъдат трима професори от НАТФИЗ.
Третият фестивален блок е дискусионен форум. В часовете предобед ще текат дискусии с авторитетни лектори, сред които са вицепрезидентът Илияна Йотова, Тома Томов, Валери Найденов, Емил Спахийски, доц. Харалан Александров, Михаил Вешин.
Проявите ще се състоят в общинската зала „Пленарна“, Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“, в ТМПЦ „Стоян Бъчваров“, Медицински университет, Социална чайна и „Златна Варна“. До „Камчия“ ще има ежедневно организиран транспорт от „Антим I”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани