Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕК представи нови мерки за борба срещу тероризма

[post-views]

european-commission-sgradaЕК комисия представи пакет от оперативни и практически  мерки, с които да подобри защитата на населението в светлината на серията от терористични атаки на територията на 27-членния блок. Наред с това, Комисията отпуска близо 18,5 милиона евро за подобряване на сигурността на обществените пространства до края на годината.
Новите мерки са в няколко направления. Защита на обществените пространства, противодействие на радикализацията, засилване на сътрудничеството на европейските служби с колегите им от трети страни, както и ограничаване на достъпа до материали, за направата на взривни устройства.
Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг заяви представи на мерките.

Джулиан Кинг – еврокомисат по сигурността:

„Трябва да приемем, че терористите не спят. Те постоянно променят и адаптират методите си и ние трябва да се готови с адекватен отговор.“

Комисията представи пакета за мерки,  малко след като директорът на британското контраразузнаване Андрю Паркър предупреди, че островът е изправен пред най-сериозната заплаха от тероризъм в цялата си история. Шефът на МИ-5 изрази още опасенията си, че нападенията с ислямистки характер са неизбежни. Междувременно френският президент Еманюел Макрон обяви край на извънредното положение, въдено след кървавите нападение в Париж през есента на 2015 г. В реч пред шефовете на службите за сигурност той посочи, че Франция ще продължи борбата си срещу екстремизма. Макрон призова останалите европейски страни да последват френския пример.

Еманюел Макрон – президент на Франция:

„ЕС е твърде бавен при предоставянето на адекватен и напълно координиран отговор на опасността. Франция заедно с Великобритания, поехме инициативата в борбата срещу  джихадистката пропаганда в интернет и ние ще поддържаме този натиск, дори ще го увеличим спрямо интернет доставчиците. Смятам обаче, че това е твърде недостатъчно.“

Темата за подобряването на сигурността е сред основните акценти на започналата в Брюксел среща на Европейските лидери, на която ще се обсъждат въпросите с единната отбрана, миграцията и дигитализацията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани