Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон започва да регистрира европейците преди Брекзит

[post-views]
Ще има ли Брекзит? Последен шанс за Мей да спаси споразумението с ЕС

FT_Brexit_01Регистрацията на близо 3-те милиона европейци, които живеят във Великобритания, ще започне до края на 2018 г., тоест месеци преди Брекзит. Регистрацията е необходима, за да се подготви издаването на разрешително за пребиваване на гражданите на страни от ЕС след напускането на Великобритания.
Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд увери, че регистрацията ще протече „напълно различно“ от предишната процедура по подаване на документи за постоянно пребиваване, която не работеше добре и която предизвика тежки критики и срина доверието във ведомството, отбелязва „Гардиън“. Финансовото министерство е предвидило 50 млн. лири стерлинги за новата регистрационна система.
Пред депутатите министър Ръд потвърди, че все още не са договорени правата на европейците при събирането на семейства. Лондон иска да бъде въведен праг на минимален доход на домакинството при пристигането във Великобритания на членове на семейства от страни извън ЕС. До края на годината се очаква британското правителство да публикува Бяла книга за имиграцията. Според проект на документа, с който „Гардиън“ разполага, всички новопристигнали имигранти от страни от ЕС ще получат разрешителни за временно пребиваване за до 2 г. с изключение на кандидати, които се класират за разрешително на основание на професионална квалификация. То ще е за 3 до 5 г.
Междувременно британското правителство отложи с около месец обсъждането в парламента на законопроекта за Брекзит, съобщи „Индипендънт“. Очаква се проектът да се обсъжда през ноември, а бе планирано това да стане тази седмица. Причина за отлагането е несъгласието в Камарата на общините с предложения от кабинета текст. В него са внесени толкова много поправки, включително и от консерваторите, че правителството рискува законът да бъде отхвърлен, отбелязва изданието.

НЕСЪГЛАСИЕ

Лидерите на ЕС са недоволни от предлаганите от Лондон пари, предаде БГНЕС. „Много е трудно да се преговаря, когато хората, които искат да напуснат ЕС, не изглеждат съгласни помежду си какво всъщност означава това“, каза ирландският премиер Лео Варадкар пред Би Би Си. Пред медията председателят на ЕП Антонио Таяни изрази подобно чувство на неудовлетвореност и предупреди, че Великобритания трябва да е по-реалистична по отношение на предложението си за сметката по развода. Премиерът Тереза Мей обеща да запази приноса на Великобритания, възлизащ на около 20 милиарда евро, 2 г. след като Брекзит стане факт през март 2019 г. „20 милиарда са стотинки. Говорим за 50 или 60 милиарда евро, това е истинската ситуация“, каза Таяни.

Източник: в. Сега

Най-ново

Единична публикация

Избрани