Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мадрид активира „ядрената клауза“, Барселона се готви да прокламира независимост

[post-views]
Мадрид активира „ядрената клауза“, Барселона се готви да прокламира независимост

espania-cataluniaМадрид задейства процедурата по суспендиране на каталунската автономия заради повторния отказ на местните власти да изпълнят дадения им ултиматум. Това заяви говорител на испанското правителство и допълни, че в събота кабинетът се събира на извънредно заседание, за да обсъди конкретните мерки по прилагането на чл.155 от Конституцията.
До решението за задействане на „ядрената клауза“ се стигна след поредния неясен за Мадрид отговор на каталунския президент Карлес Пучдемон дали е обявена независимостта на автономната област и да отмени прокламацията. Местният лидер се вписа в поставения му срок, но становището му не удовлетвори очакванията на централната власт. В писмото си Пучдемон обясни, че умишлено е задържал процеса с надеждата, кризата да се реши на масата за преговори, но уви, Мадрид отказа диалог. Той заяви също, че ако кабинетът продължи с отказите и репресиите и щом смята, че активирането на чл.155 е единственият вариант, то регионалният парламент ще гласува декларацията от 10 октомври за едностранно обявяване на независимост на Каталуния.
От своя страна, испанският премиер Мариано Рахой незабавно свика кабинета на извънредно заседание в събота.

Иниго Мендес Де Виго – говорител на испанското правителство:

„На това заседание министрите ще обсъдят предложението си до Сената за защита на общите интереси на испанците, в това число всички каталунци… Не се съмнявайте, че правителството ще приложи всички надлежни мерки, за да възстанови законността и конституционния ред възможно най-скоро, да върне мирното съжителство между гражданите и да спре икономическия упадък, породен от политическата и  юридическата несигурност в Каталуния, който нейните ръководители поддържат в ущърб на населението.“

Ходът на събитията предизвика недоволството на опозицията в Каталуния, откъдето се чуха призиви „Рахой и Пучдемон да спрат да си играят на куче и котка и да се погрижат за хората“. Междувременно Барселона отново се изпълни с протестиращи, този път в подкрепа на териториалната цялост на Испания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани