Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бъдещи офицери се заклеха във Велико Търново

[post-views]

davEдин от най-тържествените моменти в живота на всеки мъж, а от доста години – и на жена, това е полагането на военна клетва. Днес армията ни е изцяло професионална и  военна клетва полагат и курсантите във военния университет. Макар хората да се усмихват, когато едно младо момиче се провикне, след като целуне зн амето: „Заклех се!“, трябва да се подчертае, че това е усмивка не от снизхождение, а от умиление. Така беше и в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново, където се състоя тържествен ритуал по полагане на военна клетва  от курсантите от трите факултета от Випуск 2017–2022. Те започват обучението си още в края на август, преминали са началната военна подготовка, положиха военна клетва и продължават образованието си.
Клетвата е първото важно събитие в живота на всеки военнослужещ, което остава в сърцето му до сетния дъх. Това каза в словото си преди тържествената част началникът на НВУ бригаден генерал д-р Пламен Богданов. Той подчерта, че полагането на военна клетва е стара и свята воинска традиция, символизираща преданост, дълг и чест. Тя е този величествен миг, когато се целува бойното знаме и се произнасят свещените думи „Заклех се!“.
Подвизите и саможертвата на тези, които с клетвата си се обричаха на родината, с оръжие и боен дух изграждаха българската държава, са били и ще бъдат пример за нас. Така трябва да се изпълнява даденият пред народа и отечеството обет, посочи бригаден генерал Богданов.Той припомни, че Търново е старопрестолен град, който съхранява паметта на хилядолетната ни история.
Началникът на НВУ подчерта, че курсантите трябва да очакват предизвикателствата на военната служба, но и тръпката на успеха и възможните разочарования от трудните страни на воинския живот.
Колкото по-големи са изпитанията, толкова по-големи ще са удовлетворението и самочувствието от изпълнените задачи. Във върховните моменти от удовлетворение от постигнатото или миговете на моментно колебание ще ви дава сили мисълта, че изпълнявате своята клетва така, както са я изпълнявали и дедите ви, обърна се към курсантите бригаден генерал Богданов. Той беше категоричен, че трудностите трябва да се преодоляват с твърдост и да се влагат в изпълнението на задачите цялото сърце, ум и душа.
След това беше извършен тържественият ритуал на военната клетва. Младежите и девойките от Випуск 2017–2022 целунаха бойното знаме и се заклеха във вярност към родината, като положиха подписите си под клетвата.
Денят преди ритуала беше отворен за посетители във Военния университет. Близо 1100 ученици от областите Габрово и Разград дойдоха в училището и разгледаха учебни кабинети в Първи учебен корпус на Факултет „Общовойскови“, както и се запознаха с изложените въоръжение и техника на Строевия плац. Те имаха възможност и да наблюдават репетицията за тържествения ритуал. На самия ден гости на събитието бяха началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, генерали и офицери от БА, представители на областната и общинската администрация, родители и близки на курсантите.

Генерал-лейтенант Андрей Боцев, началник на отбраната поздрави курсантите

dav
Началникът на отбраната генерал-Андрей Боцев поздрави бъдещите офицери
„Радвам се, че имам възможността да съм сред първите, които отправят поздрав към курсантите от Випуск 2017–2022. Скъпи курсанти, Вие поехте сериозна отговорност към Отечеството. Гордея се с Вашето решение. В този момент чувствам, че историята, за радост, следва своя нормален ход. На ред е следващото поколение млади блългари и българки, които със собствена воля и желание ще се подготвят и обучават за изпълнение на най-свещения дълг към Родината.
Вярвам, че Вие ще бъдете достойни български офицери, защото, докато я има България, тя ще има нужда от здравомислещи, образовани, търпеливи и млади хора, които да поставят суверенитета и териториториалната цялост на най-високо място в ценностната им система. Вие имате и силата, и куража да го направите. Това е достижима цел, която не е лесна, но носи много удовлетворение и чусвство за успешна професионална реализация. Ние работим за повишаване на отбранителните способности на нашата армия, на Въоръжените сили като цяло чрез модернизация и въвеждане на съвкупност от мерки, а също и повишаване на мотивацията за служба на личния състав.
Целта ни е да стъпите в службата с усещането, че наследявате хора, направили всичко възможно България да има боеспособна, адекватна на времето и средата за сигурност армия. Вярвам, че нашите усилия ще имат успех и се надявам вие да имате възможност да разширите постигнатото.“


Илия Налбантов, началник на политическия кабинет на министъра на отбраната:
„Уважаеми курсанти, Вие положихте клетва в старопрестолния град Велико Търново – града символ на нашата държавност, съхранил паметта на многовековната ни история. Вие извършихте един дълбоко личностен акт – приехте обет да служите саможертвено на обществото  и да защитавате нашата Родина.
Очаква Ви наситено с динамизъм и изпитания ежедневие, предодолявайте с чест и достойнство възникналите трудности. Учете се и творчески прилагайте придобитото знание! Усвоявайте изкуството на лидерството! Всеки един от Вас ще застане начело на всеотдайни защитници на отечеството, които ще имат зад гърба си боен опит и участие във военни мисии. Тези мъже и жени ще очакват от Вас справедливост и твърда ръка. Следвайте заветите на българските военачалници, утвърдили славата на българското оръжие по бойните полета.
Уважаеми командири, България Ви е дала своето най-голямо богатство – младостта. Обичайте ги, учете ги, насочвайте ги. Грижете се за тях. Изградете ги като личности.
Скъпи курсанти, гордейте се с професията, която сте избрали. Обичайте я, бъдете здрави и умни.“

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Избрани