Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Киномания 2017“ ще ни покаже най-доброто кино от Венеция

[post-views]
„Киномания 2017“ ще ни покаже най-доброто кино от Венеция

the-shape-of-water-645x346-600x450След Синелибри столицата ще бъде превзета от нова фестивална киноеуфория – на 16 ноември се открива 31-вото издание на „Киномания“. Кинофестът започва в Зала 1 на НДК от 19 ч с филм, който се оказа последен с участието на големия Никола Анастасов. „Безкрайната градина“ е кино дебют на режисьора Галин Стоев, който от 2018 г. поема поста директор на Националния театър на Тулуза.

Филмът разказа за живота на Филип (Мартин Димитров), разпределен между приятелката му Соня (Глория Петкова), брат му Виктор (Димитър Николов) и работата му като PR специалист. Но това се променя в деня, когато той среща Ема (Елица Матева). Тя е странно момиче, затворено в свой собствен свят, в който най-важното нещо е една тайнствена градина.

Според режисьора филмът му излиза от доминиращата тенденция днес – да прекрачиш границите на допустимото, там, където всичко е безнадежно и провалено. „Време е да плетем въжени мостове със зрителите и да атакауваме тяхното усещане за нежност, за уязвимост. Филмът е любовен четириъгълник, като амбицията ми беше в началото и в края на филма той да остане непроменен, но под повърхността му да се създават светове и да се срутват други“. Историята показва процеса на емоционално пробуждане в свят, който е анестезиран откъм чувства.

Афишът на „Киномания“ включна още два нови български филма и над 50 чужди заглавия.  Сред тях са: „Въртележка” с Кейт Уинслет и Джъстин Тимбърлейк,  „Субурбикон” с режисьор Джордж Клуни, документалният разказ Buena Vista Social Club: Adios на номинирания за „Оскар“ режисьор Люси Уокър, „Да обичаш Винсент” – първият в историята на киното пълнометражен анимационен филм, рисуван с маслени бои, най-мащабната руска продукция за 2017 г. – „Матилда”.

Удостоеният с тазгодишната голяма награда „Златен лъв“ филм „Формата на водата” ще бъде част от специална вечер на 17 декември в Зала 1 на НДК заедно с „Въртележка” на Уди Алън.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани