Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обезопасиха сграда след химическа и ядрена атака

[post-views]
Обезопасиха сграда след химическа и ядрена атака

20171012_112539Специалистите от 38-и батальона за ядрена, химическа и биологическа защита на военно формирование  обезопасиха сграда, поразена от вражеска химическа и ядрена атака, обезопасиха радиоктивни район и маршрути. Всичко това се случи пред очите на подполковник Андреас Кайзер, щабен офицер по Оперативно планиране на бундесвера (Германия) на Силите за отговор на НАТО. Той наблюдава седмичните ротни тактико-специализирани учения „Щит 17”, които се проведоха на учебния полигон на в. ф.  42600 – Мусачево. 
Занятието бе част от годишния план на батальона и от финалния етап от подготовката на ротата, която през 2018 г. ще участва в батальонно учение в Германия под ръководството на подполковник Кайзер.
Преди импровизацията на вражеската атака с бойни отровни вещества и радиация подполковник Анатолий Димитров, командир на военното формирование в Мусачево, изнесе кратък брифинг за неговата история през годините, като поясни, че една от подчинените му роти се намира в Горна Оряховица. Подполковник Димитров в подробности разкри пред немския офицер действията, които предстояха пред подчинения му персонал по време на занятията.
Сценарият на учението включваше авария в промишлено предприятие употреба на оръжия за масово унищожаване от страна на противника и възпрепятстване на действията на екипите чрез предизвикване на аварии на пътища, както и разлив на промишлени отровни вещества.
Разузнавателен екип в специални защитни облекла извърши оглед на мястото и взе проби от терена, за да се определи видът на заразяването. След това започна процесът на дегазацията, дезактивацията и дезинфекцията на пораженията. Личният състав от разузнавателните подразделения разузна маршрута, района и заразената сграда, след което в учението се включиха тимовете за дезактивация и дезинфекция и сградата бе обезвредена.
Впоследствие екипите, които я обезопасяват, преминават задължителна проверка – оказва се, че част от техниката и личния състав също са се „заразили”. Върху машините с креда бе обозначено бойното отровно вещество и радиационните нива на заразяване. Предприемат се мерки и за тяхното обезопасяване в нещо като импровизирана полева „автомивка” за техниката и полева „баня” за личния състав, в която се обработват защитните облекла на персонала.
20171012_111627След пълната дезинфекция се прави и повторна проверка докато не се премахне и последната следа от „заразяването”. 
Етапите на този процес бяха докладвани на командния тактическо-оперативен център, изнесен на полеви условия. Разчетно-информационно отделение извърши прогноз на създалата се химическа и ядрена обстановка, след което данните бяха изпратени до формированията за изпълнение на задачите.
В командния център бе разставен и пост по ЯХБЗ и Е, който следеше промените в метеорологичната и радиационната обстановка. При повишение на радиационния праг или при въздушна опасност личният състав на батальона и щаба се евакуира в бомбоубежището на военното формирование. Караул в специално защитно облекло през цялото време замерваше температурата на въздуха и почвата, наблюдаваше метеоролочината обстановка, скоростта на вятъра и при съмнения за ядрена опасност или химическа атака сигнализира за опасността със сирена, за да може личният състав на батальона да заеме укритието.
Мисията се увенча с успех Подполковник Андреас Кайзер остана изключително доволен от демонстрираните способности на българските воннослужещи и похвали работата на разузнавачите и ротния командир капитан Венислав Николов.
„Хората показаха старание и умение, които са придобили, и аз съм им благодарен за това, което позаха с наличните средства и техника”, заяви командирът на формированието в Мусачево подполковник Анатолий Димитров.
От името на 38-и батальон за ЯХБЗ и Е той получи стенен часовник с емлемата на формированието.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани