Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Обявиха Ракка за освободен град

[post-views]
Обявиха Ракка за освободен град

kolona-rakkaКюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили обяви във вторник, че град Ракка вече е под пълния му контрол.  Северният град беше столицата на „Ислямска държава” в Сирия.
Кюрдските сили, подкрепяни по въздуха от водената от САЩ военна коалиция срещу джихадистите, го завзеха след няколкомесечна операция.

В бомбардировките и боевете загинаха над 3000 души, от които над 1000 цивилни. От събота насам 90% от града беше под контрола на СДС, а през това време сирийските бойци на ИДИЛ и техните семейства се евакуираха от града. До това се стигна след договорка със старите племенни лидери. 

Последно под контрол на групировката бяха останали болницата и градският стадион, в който се бяха барикадирали чуждестранни бойци. Тази сутрин кюрдско-арабските милиции овладяха и двете локации. Знамена на Отрядите за защита на народа, част от СДС, са били развети във вътрешността на стадиона, а по улиците са започнали тържества, съобщи „Ройтерс”. „Всичко приключи в Ракка. Силите ни имат пълен контрол над града”, заяви говорителят на СДС Талал Село.

Ракка беше под контрола на „Ислямска държава” от началото на 2014 г. Заедно с Мосул в Ирак това беше главен град на групировката в рамките на самообявения й халифат в Ирак и Сирия. По-рано през тази година Мосул беше освободен от иракската армия, отново с американска подкрепа.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани