Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отчетоха спад на трудовите злополуки в армията за миналата година

[post-views]
Над 1 млн. лева за материално подпомагане в МО

IVO_ANTONOVСтатистиката показва, че през 2016 г. в Министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на военния министър и в Българската армия няма регистрирана трудова злополука, довела до смърт. Признати от НОИ обаче са 146 трудови злополуки. Данните съобщи директорът на дирекция „Социална политика” към МО Иво Антонов, при откриването на семинар по темата за безопасност на труда. По време на обучението и различните видове инструктажи 640 длъжностни лица от системата на МО ще научат повече по проблемите на безопасността и здравето на работещите. Обученията са организирани от дирекция „Социална политика” към Министерството на отбраната и се ръководят от началника на отдел „Социални дейности” – инж. Диян Валянов. 
В речта си при откриването на форума директорът на дирекция „Социална политика” – Иво Антонов (на снимката), подчерта че „дейността по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд е една от приоритетните задачи на сегашното ръководство на МО и е елемент от политиката на правителството за опазване на здравето и живота на трудещите се”. Той приложи данни на Международното бюро по труда, според които всяка година от трудови злополуки и от професионални болести умират над 2 млн. души, което прави по 500 човека всеки ден. За миналата година в света са регистрирани 300 милиона трудови злополуки, а 370 000 от тях са довели до смъртта на един или повече души. У нас в системата на МО през изминалата година регистрираните 146 трудови злополуки са довели до загубата на 7737 календарни дни, припомни директорът. Според г-н Антонов се наблюдава тенденция за намаляване на трудовия травматизъм. Това се дължи на редица фактори, като един от тях е работата и обучението на длъжностните лица в областта на здравословните и безопасни условия на труд. 
Иво Антонов посочи четири основни цели, които дирекция „Социална политика” си е поставила – обвързване на специфичните дейности на военнослужещите и на цивилните с изискванията за безопасност, интегрирането на действията за безопасност на труда с тези за предотвратяване на пожари, експлозии и аварии, въвеждането на оценка и управление на професионалните рискове, усъвършенстване на системата за обучение.   

Най-ново

Единична публикация

Избрани