Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От Парашутната дружина до Специалните сили

[post-views]
От Парашутната дружина до Специалните сили

'Има дни в календара, в които скланяме глави пред човешката смелост и героизъм, пред достойните човешки дела. На паметния 18 октомври 1944 г. Парашутната дружина участва за първи път в реални бойни действия и изпълнява успешно поставената задача с цената на скъпи жертви. Офицерите, сержантите и войниците се сражават храбро, жертвайки и себе си, за да оцелеят другарите им и за да изпълнят поставената задача. За проявените героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в майка България.'

IMG_2468Така започна словото си заместник-министър председателят Валери Симеонов на тържествената церемония на площад „Централен” в Пловдив по повод 18 октомври – Деня на военния парашутист от Българската армия. Той се спря на сегашното развитие на 68-а бригада „Специални сили”, която се явява наследник на Парашутната дружина. И посочи, че след демократичните промени формированието участва в състава на всички контингенти за следвоенното възстановяване на Ирак и в състава на Силите за поддържане на сигурността в Афганистан. Скъпи жертви са станали старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Антон Петров, Валентин Донев и Преслав Стоянов.
Днес бригадата следва заветите на своите предшественици и поддържа постоянна висока степен на бойна готовност, защитава авторитета си с отличното си представяне в най-големите национални и международни учения. С активното съдействие на патриотичните и отговорни сили в парламента бяха приети законови промени които влязоха в сила през декември 2016 г., и 68-а бригада „Специални сили” беше обособена като отделна основна част на Българската армия,  непосредствено подчинена на началника на отбраната. Бригадата оказва съдействие на МВР за предотвратяване на незаконното влизане на мигранти на територията на Република България както през изминалия двегодишен период, така и през настоящия момент. Съвместно със структурите на МВР Силите за Специални операции носят огромна отговорност по изпълнение на националния план за противодействие на тероризма, каза по-нататък Валери Симеонов.

Той бе категоричен, че развитието на българските Сили за специални операции трябва да продължи, за да отговаря на съвременните високи изисквания по отношение на реално съществуващата къса и ясна командна верига, единство в подготовката и оперативното използване, както и в съответствие със структурата на Силите за специални операции на НАТО. А планираното обособяване на Командване на Специалните сили на базата на щаба на 68-а бригада и териториалното разпределение на формированията е елемент от цялостния преглед на отбраната, което трябва да завърши до края на настоящата година.

IMG_2403
Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев (вляво), министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на 68-ма бригада ‘Специални сили’ се поклониха пред паметната плоча на загиналите парашутисти на площат ‘Народно събрание’ в столицата по време на тържествената церемония в Деня на военния парашутист.
Вицепремиерът благодари на офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители от 68-а бригада за техния всеотдаен труд и висок професионализъм с които допринасят решително за  издигане на бойната готовност на формированието. И заръча да посрещнат предизвикателствата на живота и военната служба с мъдрост, вяра и непоколебим оптимизъм. А на  ветераните пожела дълги години да помагат със своята мъдрост. Заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов припомни в поздравлението си, че в началото на годината е имал възможността да застане пред строя на 68-а бригада по случай обособяването й в отделна част от Българската армия. Той изрази убедеността си, че това е била адекватна реакция на държавното и военното ръководство във връзка с променената среда на сигурност. А пред личния състав на бригадата са поставени нови предизвикателства.

Наред с традиционното участие в трите мисии на Въоръжените сили 68-а бригада активно участва в превенцията на незаконен трафик през границата на Република България. Повишена е подготовката за взаимодействие с органите на МВР при изпълнение на националния план за противодействие на тероризма. Засилени  са участието и подготовката за дежурство за Силите за отговор на Алианса, като са започнали нови мисии и операции. Всичко това, обобщи вицеадмирал Ефтимов, наистина постави на изпитание личния състав и командването на 68-а бригада „Специални сили”. Той обяви, че формированието е получило високи оценки от коалиционните партньори по времето на учението Saber Guardian 2017. И завърши с думите – като ръководство на Министерството на отбраната ще се стремим да ви осигурим адекватни условия на труд,
адекватно заплащане, адекватно кариерно развитие и адекватен социален статус.

Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на 68-а бригада бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от формированието. Дадени бяха и награди от Съюза на българските парашутисти и фирма за козметични продукти.
Командирът на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев удостои с почетни грамоти вицепремиера Валери Симеонов и областния управител на област Пловдив Здравко Димитров. Грамоти получиха и други присъстващи на тържеството.

IMG_2272
Вицепремиерът Валери Симеонов получи почетна грамота от командира на 68-ма бригада ‘Специални сили’ бригаден генерал Явор Матеев
Отслужена бе заупокойна молитва. Поднесени бяха венци и цветя пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг. Командосите демонстрираха способности в техники от ръкопашния бой под ръководството на старши сержант Ганчо Ганев. Показано бе въоръжение и снаряжение. Във Военния клуб концерт изнесе Представителният ансамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част. Гости на церемонията бяха още кметът на Пловдив Иван Тотев, народни представители, командири на военни формирования, кметове на общини, директори на дирекции, представители на Българската православна църква и на военно-патриотични съюзи, ветерани парашутисти и военнослужещи от запаса.

Бригаден генерал Явор Матеев: 'Ние сме там, където другите не могат'
През тази година бе извършена сериозна вътрешна реорганизация. Бяха създадени значителни условия за повишаване на професионализма в нашите редици. Командната верига бе значително скъсена. Нашият учебен център вече обучава и ние произведохме първите военнослужещи със сержантски звания. Операторите от Силите за специални операции вече са фокусирани само и единствено по основните мисии и задачи на Специалните сили. Вече имаме собствен бюджет, който планираме и изразходваме по най-правилния и ефективен начин. Това е част от краткото обобщение, което направи в словото си командирът на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев по време на тържественото честване на Деня на военния парашутист.
Взехме участие във всички големи международни учения у нас и територията на други държави. Във всички тях ние защитихме честта и авторитета на Силите за специални операции. През тази година, след обособяването ни като основен отделен елемент на Българската армия, ние се върнахме там, където ни е мястото, и на спортното поле като завоювахме първото място в крайното генерално класиране в общоармейските държавни шампионати, каза още бригаден генерал Матеев.
Той се спря и на бъдещите отговорни задачи. Заяви, че вярва и силно се надява, че през 2018 г. ще бъде реализиран вторият етап от организационното изграждане на Специалните сили. Предстоят учения, свързани със сертификация на формирования, сили и средства за участие в Силите за отговор на НАТО.  И занапред Специалните ни сили ще отстояват родовата памет, славните бойни традиции, православната вяра и християнските ценности. И бригадата ще продължи все така активно да участва в патриотични и обществени мероприятия.
Бригаден генерал Матеев обеща на държавното ръководство на страната, военното ръководство на армията и държавното и общинското ръководство на Пловдив, че и занапред Силите за специални операции ще дават най-доброто от себе си, за да защитят честта на своя командир, честта на своето формирование и честта на Родината.  И благодари на ветераните.
Обръщайки се към подчинените си, командирът на бригадата ги увери, че всеки от тях е важен и необходим.   
Трудностите ни правят все по-силни и все по-единни. Силите за специални операции ще правят това, което е необходимо. Ние сме Специалните сили и затова ние сме „Там, където другите не могат”, завърши пламенното си слово бригаден генерал Матеев.  
След около два месеца се очаква получаването на нови парашути тип „Летящо крило”. А през следващата година 68-а бригада ще получи техника и снаряжение и ще придобие съвсем нови способности, които досега не е имала.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани