Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Референдуми и в италиански области – Ломбардия и Венето гласуват по-широка автономия

[post-views]
Референдуми и в италиански области – Ломбардия и Венето гласуват по-широка автономия

italy-383935-810x0Сепаратистките настроения се разпространяват като „зараза“ из Европа. Казусът Каталуния има лавинообразен ефект и в Италия вече се готвят два референдума. Жителите на областите Ломбардия и Венето гласуват по-широка регионална автономия на консултативен вот в неделя.
Основен двигател на кампанията е управляващата в двете северни области антиимигрантска и евроскептична партия Северна лига, която смекчи исканията си и вече не агитира за отцепване, а за разширяване на автономния статут. Организаторите на допитването в Ломбардия и Венето се чувстват финансово експлоатирани от централната власт в полза на бедния италиански юг.
На кого му е притрябвал Рим, когато си има Милано – финансовата столица на Италия, с огромни нови небостъргачи, високо ценена архитектура и любопитно чувство за хумор? Този въпрос си задават жителите на Ломбардия.

„С този референдум, искаме да дадем пример, за да е ясно, че и останалите региони в Италия могат да поискат сами да управляват публичните си финанси в бъдеще.“

Двете области отхвърлиха паралела с Каталуния и подчертаха, че остават неизменна част от италианската държава. Местните власти виждат в допитването възможност да получат силен мандат в предстоящи преговори с Рим. Според тях столицата „изстисква“ регионалните хазни, за да плаща за „сладкия си живот“ (от италиански „Dolce Vita“ – бел. авт.).
Мненията на избирателите се разминават, но тъй като референдумът е необвързващ, то избирателната активност, а не предпочитанията на гласуващите, ще бъде покаже по-добре какво предстои.

Най-ново

Единична публикация

Избрани