Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ се отказаха да заменят М4

[post-views]
САЩ се отказаха да заменят М4

2c-M4Само два месеца, след като обяви плановете си за замяна на най-масовата автоматична пушка М4 с по-мощно оръжие, американската армия се отказа от идеята. Прогнозната доставка трябваше са възлезе на около 50 000 единици от новите автомати.

Първоначалното намерение беше бъдещото оръжие да има по-висока ефективност срещу новите поколения бронировки. Според експерти в САЩ 5.56-милиметровият куршум на пушката М4 няма да може да проникне и порази противниковия боец, екипиран с най-новите видове бронежилетки, и е нужен по-голям и по-тежък куршум, а съответно – и ново оръжие.

Критиците на тази идея обаче смятат, че една нова 7.62-мм автоматична пушка ще бъде по-тежка и по-неудобна за използване от армията. Успоредно с това се лансира идеята да се разработят по-ефективни боеприпаси, които да пробиват успешно и най-модерните брони. За целта се създават иновативни куршуми калибър 5.56, които да си пробиват път през бронежилетките на противника. Смята се, че този подход би бил по-икономичен и резултатен. Затова  цялостното превъоръжаване и замяната на М4 с нова пушка засега се отменя.                                          

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани