Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Си Цзинпин обяви нова ера за Китай

[post-views]
Си Цзинпин обяви нова ера за Китай

 Китай прекрачи прага на нова ера, в която би трябвало да играе централна роля в света. Това заяви китайският президент Си Цзинпин по време на откриването на XIX национален конгрес на Комунистическата партия на Китай, съобщиха Би Би Си и „Синхуа”. Според държавния глава бързият прогрес на страната в условията на „социализъм с китайски характер” показва, че има възможност и други държави да направят нов избор. „Ройтерс” отбелязва, че той е произнесъл „нова ера” 36 пъти в речта си.

Конгресът на китайската компартия се провежда на всеки пет години и на него се определя кой ще управлява една от най-влиятелните и богати страни в света през следващата петилетка. Определя се също и какъв курс ще поеме страната през този период. Очаква се сегашният президент Си Цзинпин да бъде преизбран на поста.
Конгресът, който се провежда при засилени мерки за сигурност в столицата Пекин, трябва да приключи във вторник. В него участват 2300 делегати, събрани в „Голямата зала на народа” на площад „Тянънмън”. Малко след края му от партията ще обявят новите членове на Политбюро, които ще управляват Китай до 2022 г.

Речта на първия

В речта си, продължила 3 ч и 30 мин, Си Цзинпин отбеляза постиженията от последните години и изтъкна, че Китай вече се е превърнал в световна суперсила, на която предстои да „играе важна роля в историята на човечеството”. Според него развитието на Китай под управлението на социалистите е „процъфтяващо”. „Време е за нас да заемем централна роля в света и да имаме по-голям принос към човечеството”, каза той. Наистина под управлението на Си Цзинпин от 2012 г. насам китайската икономика се развива бързо. Но властта е станала също по-авторитарна, с нарастваща цензура, арести на адвокати и активисти, коментира Би Би Си.

Китайският лидер обяви двустепенен план за изграждане на Китай в „голяма и модерна социалистическа страна” до средата на века. Той обеща изграждането на умерено, проспериращо общество, както и да се положат всички усилия за изграждане на голяма и модерна социалистическа страна. Според него повече от 60 милиона китайци са се разделили с бедността през последните пет години. За последните пет години БВП на Китай нарасна от 54 трилиона юана до 80 трилиона юана (около 12,1 трилиона долара), похвали се президентът. Си Цзинпин обеща Китай да се бори с бедността, с неравенството и „нулева толерантност” в кампанията срещу корупцията в партията. Според него властите непреклонно се борят срещу „тигрите”, „хапещите мухи” и „лисиците” – термини, използвани за по-висши и по-нисши чиновници, замесени в корупция. Президентът изтъкна като най-голяма заплаха в партията проблема с корупцията. Китайският държавник е убеден, че „една държава, две системи” е най-добрата институционална гаранция за дългосрочен просперитет и стабилност в Хонконг и Макао.

След като „реши проблема с храненето и обличането на повече от един милиард души”, режимът сега трябва да „посреща нуждите от по-добър живот не само материално и културно”, но и „по отношение на правосъдието”, „сигурността” и „околната среда”, обясни генералният секретар на ККП. „Ройтерс” обобщи неговия план в три точки: укрепване на държавните фирми, пазарноориентирана реформа на валутната и финансовата система и улеснен достъп на чужди инвестиции.

Армия от световна класа

Си поясни, че до средата на века Китай ще има въоръжени сили от световна класа, като до 2035 г. ще приключи основната модернизация на националната отбрана. „Имаме решимостта, доверието и способността да отговорим на сепаратистките опити на Тавайн за независимост”, закани се той. Китай няма да затвори вратата си за света, ние ще ставаме все по-отворени, обеща президентът. Но предупреди, че Комунистическата партия ще се противопостави на всички действия, които могат да подкопаят ръководството. По думите му държавата първо ще предаде качество на икономическото развитие и ще се съсредоточи върху реалната икономика. Той обеща Пекин значително да облекчи достъпа до пазара, да защитят легитимните права и интересите на чуждестранните инвеститори.
Китай заема водеща роля в борбата с климатичните промени, обяви Си Цзинпин и добави, че ще си сътрудничат с другите държави по проблема. Той призова държавите да се присъединят към изграждането на един „чист и красив” свят, както и борба с климатичните изменения чрез сътрудничество. Си намекна, че целта на Китай до средата на века е да стане световна сила с укрепване на националната сила и да влияе на международните отношения.

Мечо Пух със златна лъжичка

Си Цзинпин е роден в привилегирована среда на 15 юни 1953 г. в Пекин. Той е син на Си Чжунсюн, един от основателите на партизанското комунистическо движение и принадлежи към всемогъщата каста на „червените принцове”, наследници на революционери, дошли на власт през 1949 г., преди да бъдат пометени от чистките на Мао Цзедун, припомня АФП.
„Привързан е много силно към Партията поради произхода си. Макар че баща му стана обект на чистка на Мао, Си е от тези синове, които искат да въведат ред в редиците на партията, а не да й отмъстят”, смята френският журналист Франсоа Бугон, написал книга за китайския лидер. „Той вярва, че партията е силата, която може наистина да промени Китай”.

Си Цзинпин се опитва произходът му да бъде забравен и си изгражда имидж на близък до народа ръководител. Официалната преса набляга на живота му на село по време на Културната революция през 1966–1976 г., когато той е живял в пещера. С края на проблемите от маоистката епоха Си Цзинпин получава диплома за инженер химик от престижния университет „Цинхуа” в Пекин, но прави кариера в партийните редици, към които се присъединява на 21 години.

Си става губернатор на провинция Фуцзян през 2000 г. и генерален секретар на партията в провинция Чжъцзян през 2002 г. – две крайбрежни провинции, които са модел на икономическите реформи.През 2007 президентът Ху Цзинтао го вика да въведе ред в Шанхай, където партийният лидер е отстранен поради скандал за корупция. През същата година Си Цзинпин става част от Постоянния комитет на Политбюро на ЦК на ККП. През ноември 2012 г. той става негов председател.

Китайският президент познава Запада. През 1985 г. е живял в САЩ, за да учи земеделие.

Разведен, през 1987 г. се жени повторно за певицата Пън Лиюан, която тогава е много по-известна от него. Двамата имат дъщеря, която е държана на дистанция от медиите. Бебешкото му лице му навлича подигравките на интернет потребителите, които са монтирали снимки на него и… Мечо Пух. До такава степен, че миналото лято в социалните мрежи бяха блокирани всички коментари за симпатичния мечок.

Носталгия по СССР
Си „търси начин да се путинизира” и да остане на власт безсрочно, отбелязва китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет в Хонконг – намек за руския президент Владимир Путин, с когото китайският лидер, изглежда, споделя известна носталгия по съветската епоха и недоверие към Запада, подсилвано от феноменалния икономически подем на страната му. Откакто дойде на власт в края на 2012 г., Си Цзинпин, смятан за най-могъщия китайски ръководител след основателя на режима Мао Цзедун и реформатора Дън Сяопин, разположи на ключовите постове свои верни хора, подпомогнат от антикорупционна кампания, в хода на която бяха наказани над 1,3 милиона служители. Той не се отказа от прехода към „социалистическа пазарна икономика”, но управлението му е съпроводено с връщане на марксистката идеология в страната и всеобхватните репресии, насочени срещу интернет, правозащитното движение, дисидентите и вярващото население.

„Не всички в Китай са доволни от това. Някои са против идеята той да остане над 10 години” начело на страната, добавя Кабестан, според когото „връщането към маоизация хвърля в смут страната”.

В борбата срещу корупцията, нанасяйки удари чак по върховете на армията и дори в самото Политбюро, Си Цзинпин „засегна осигурени вече интереси”, казва китаистът. „Всичко това създава много нагласи срещу него. Той пое рискове, които успява да пренебрегва засега”, допълва експертът.

За влиянието на Си Цзинпин говори това, че има изгледи името му да бъде включено в партийния устав – почест, отредена досега само на Мао и Дън. Самият Си спомена в словото си, че „мисли за социализъм в цветовете на Китай, водещ към една нова ера” – усилията в тази посока наистина може да му донесат подобно отличие, прогнозира АФП.

Най-ново

Единична публикация

Избрани