Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хиляди протестираха срещу кабинета в Украйна

[post-views]
Хиляди протестираха срещу кабинета в Украйна

ukrХиляди хора от цяла Украйна се събраха във вторник вечерта в близост до парламента на Украйна, „Върховната Рада”, за да подканят народните представители да приеме закон, който ще лиши украинските депутати от имунитета им от наказателно преследване, съобщи „Киевпост”.

Протестиращите искат създаването на антикорупционни съдилища и приемането на нов избирателен закон, целящ да намали влиянието на супербогатите бизнесмени или олигарси на Украйна върху бъдещите избори. Те настояват за отпадане на депутатския имунитет.  Началникът на полицията в Киевския район Андрий Кришченко коментира, че около 6000 души са присъствали на митинга. Стотици полицейски служители и националната гвардия създадоха кордон между протестиращите и сградата на „Радата”.

Демонстрантите блокираха сградата на парламента, стигна се до сблъсъци с полицията. Някои медии заговориха за трети Майдан – по името на окървавените протести през 2014 г., довели до свалянето на проруския президент Виктор Янукович. В сряда МВР на Украйна съобщи, че около 200 души остават пред парламента, но ситуацията е под контрол. Протестиращите се събраха по призива на няколко реформистки движения, включително Движението на новите сили на бившия грузински президент Михаил Саакашвили. Той се превърна в политически противник на украинския президент Петро Порошенко, който го лиши от украинско гражданство.

„Исканията ни са прости: създаването на антикорупционен съд и премахване на парламентарния имунитет”, се казва в комюнике на партията на Саакашвили. Самият Саакашвили също се включи в протестите, съобщава „Ройтерс”.

На протеста освен поддръжници на бившия грузински президент присъстваха и поддръжници на Общоукраинското обединение „Баткившчина”, Общоукраинското обединение „Свобода”, партиите „Самопомощ”, „Гражданска позиция”, „5.10”, „Демократичен алианс” и крайнодесният „Национален корпус”, предаде ТАСС.

Борбата срещу корупцията сред елита беше едно от основните искания на Майдана през 2013–2014 г., но въпреки създаването на нови структури се сблъсква със съпротивата на други държавни институции, припомня АФП. Нито един високопоставен лидер не е бил осъден след свалянето на проруския президент Виктор Янукович въпреки широко отразените в медиите арести.

Президентът Порошенко заяви, че уважава правото на протестиращите да отправят исканията си, но призовава полицията да гарантира, че протестите остават спокойни.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани