Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кралски и режисьорски дебют за Бойка Велкова в Народния

[post-views]
Кралски и режисьорски дебют за Бойка Велкова в Народния

IMG_5603Спектакъл с кралски привкус е новата премиера в Народния театър утре на сцената на IV етаж. Следващите му представления са на 30 октомври, на 2, 17 и 28 ноември. В пиесата „Цветът на дълбоките води” Оля Стоянова задава публично въпрос: Струва ли нещо властта, ако нямаш идеи?  Сблъсъкът между две кралици – Елизабет I (Бойка Велкова) и Мария Стюарт (Емануела Шкодрева) фокусира всичко: борба за власт и надмощие, саможертва, предателство, любов и изборь – живот или смърт.

Уроците на историята са иронични според Оля. Елизабет І държи Мария Стюарт в плен в продължение на 18 години и накрая я обезглавява, но ще минат 16 години и същата тази кралица Елизабет ще обяви за свой наследник сина на Мария. Така под името Джеймс I той ще стане „крал на Англия, Ирландия и Шотландия“. Представлението е режисьорски дебют на Бойка Велкова и е историческа драма – образите на тези кралици са оставили ярки следи не само в летописите на Албион, но и в световните литература и киноизкуство.

„Прочетох нейни работи, видях колко богато, интересно и съвременно пише. Потърсих Оля – споделя Бойка Велкова. С Еми Шкодрева отдавна имахме намерение да направим нещо заедно и предложих на Оля темата“. Силната и доминираща Елизабет е единият полюс. Другият – Мария Стюарт, която е по-деликатната и женствената, останала в хрониките като „Кървавата“… Но и двете се оказват поравно самотни в това изключително женско и интригуващо представление.

„Умни, самотни жени обитават кули от слонова кост.  Едната цял живот търси любовта, другата жертва любовта си в името на това, да бъде силна.

Едната е политик, другата е кралица, за да се пишат стихове за нея. Все едно не живеят в едно и също време. Елизабет е протестантка, Мария Стюарт – католичка, но в името на един и същи Бог издигат клади, убиват се хора.

Тези жени не се борят само за власт. Имат кауза. А това е нещо, което много ни липсва днес. Музиката за спектакъла е дело на Теодосий Спасов, а заедно с Велкова и Шкодрева на сцената са Вяра Табакова, младите Ева Данаилова, Павел Иванов и Явор Вълканов, както и Живка Ганчева.

Драматург е Розалия Радичкова, хореограф – Татяна Соколова, консултант – проф. Евгения Панчева.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани