Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каталунското правителство има срок до четвъртък да депозира обвиненията си срещу централната власт

[post-views]
Мадрид активира „ядрената клауза“, Барселона се готви да прокламира независимост

espania-cataluniaИспанският Сенат отхвърли петицията на Каталунската европейска демократическа партия президентът на автономната област Карлес Пучдемон да се яви пред институцията, за да представи позицията си по казуса с независимостта на Каталуния. Горната камара на парламента все пак даде възможност на местния лидер в срок до 10 ч. сутринта в четвъртък да депозира обвиненията си срещу правителството в Мадрид.
В петък Сенатът ще гласува прилагането на чл. 155 от испанската Конституция, който предвижда суспендиране на автономията на Каталуния и поставянето на всички областни институции под прекия контрол на испанското правителство. Сенатът изрази готовността си и да се превърне в сцена на открит дебат между премиера на страната Мариано Рахой и каталунския лидер Карлес Пучдемон.
Следващият ход на Барселона в отговор на заплахата от Мадрид все още е неясен, а в четвъртък каталунският парламент се събира на извънредно заседание.

Луис Короминас – говорител на каталунската партия „Заедно за ДА“:

„Поискахме провеждането на специална парламентарна сесия, за да отговорим на агресията в лицето на решението на испанското правителство да приложи чл. 155 от Конституцията.“

Лидерите на сепаратисткото движение в Каталуния виждат в резултатите от референдума мандат да поискат независимост. Пучдемон отложи подобна декларация с цел започване на преговори, но Мадрид така и не склони на този вариант.

Сорая Саенс де Сантамария – вицепремиер на Испания:

„Каталунското правителство има възможност да се изправи пред Сената и да отправи обвиненията, които сметне за подходящи. Така всички ще чуем това, което имат да казват, а и аз смятам, че в моменти като този, най-добре е нещата да се казват открито.“

Пучдемон поиска да се яви пред Сената, за да аргументира несъгласието си с предвидените от централната власт мерки за намеса в самоуправлението на автономната област. По-рано местният лидер заяви, че поведението на правителството ясно показва, че целта е „подчинена, опозорена и унижена Каталуния“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани