Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Каракачанов: Летците не са отказали да изпълняват служебните си задължения

[post-views]

Krasimir Karakachanov90% от техниката в българската армия е съветска. Това каза пред БНТ вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Така той се аргументира защо самолетите МиГ трябва да бъдат ремонтирани и защо тази инвестиция е оправдана, тъй като някои от тях имат още ресурс. Каракачанов обясни, че дори да купим 8 нови самолета, те няма да са достатъчни. Той обясни, че дори да подпишеш договор тази вечер, това не означава, че новата техника ще ти бъде доставена утре сутринта.
По повод напрежението в базата в Граф Игнатиево Каракачанов заяви, че летците не са отказали да изпълняват служебните си задължения. И допълни, че пилотите по устав имат право да не осъществяват тренировъчни полети, когато не се чувстват подготвени.

„Това не е отказ да изпълнят служебните си задължения. Охраната на въздушното пространство се осъществява“, заяви Каракачанов.

И допълни:

„Че ги ръчкат, ги ръчкат. Имам предвид, че всеки един факт се ползва за политически спекулации. В България дори когато става дума за отбрана, управляващи и опозиция са разделени. Това е стара българска болест – до нищо добро не е довела. И днес беше направен опит да продължи тази истерия. Не казвам, че някой им е повлиял за тях. Тази тема се използва за политически спекулации.“

Той каза още, че е наясно, че е атрактивно да се говори за „бунтове, преврати“, но такива няма.

„В течение на много години са натрупани много проблеми, не само в авиацията. За нашата авиация са отделени страшно много средства“, каза Каракачанов.

Той припомни, че от 2013 г. заплатите в армията не са увеличавани, докато сега с новия бюджет ще бъдат повишени.

Цялото интервю може да намерите тук

Най-ново

Единична публикация

Избрани