Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кюрдите предложиха на Иракското правителство диалог

[post-views]
Референдумите – модерният опит за държавообразуване

24 - Iraq_Kurdish_Referend_Math

Кюрдското регионално правителство е готово да замрази резултатите от референдума за независимост, ако централното правителство в Багдад се съгласи на диалог. Това се посочва в официално изявление на кюрдските власти, разпространено до медиите.
Кюрдите предлагат три основни точки. Незабавно примирие и прекратяване на всички правителствени операции в кюрдския регион. Замразяване на резултатите от  референдума, проведен от регионалното кюрдско  правителство и началото на открит диалог между кюрдското правителство и иракското федерално правителство, който да се основава на Конституцията.
Предложението на Кюрдското регионално правителство е първият по-сериозен опит да се тушира напрежението в Ирак, след референдума за независимост, който Багдад обяви за незаконен.
В отговор на вота иракското правителство започна мащабна военна офанзива срещу кюрдите, като за няколко дни завзе ключовия град Киркук и други области под техен контрол.
Иракският премиер Хайдер Ак Абади дори намекна, че може да наложи директното управление на Багдад над официално признатите кюрдски територии в Северен Ирак.
Референдумът за независимост не получи международна подкрепа, независимо, че хората в Иракски Кюрдистан застанаха твърдо зад отделянето от Ирак.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани