Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пучдемон се изправя пред Испанския сенат в последен опит да спаси Каталуния и властта си

[post-views]
Мадрид отказа да преговаря с Каталуния –  настоява Барсeлoна  да спазва испанските закони

katalunia puchdemonПрезидентът на автономна област Каталуния – Карлес Пучдемон, получи възможността да коментира пред Испанския сенат предвиденото от централното правителство временно отнемане на местното самоуправление. Дебатът по повод активирането на чл. 155 от Конституцията на Испания ще се състои само ден преди Сенатът да вземе окончателното си решение за прилагането на разпоредбата.
Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон получи трибуна, за да отговори на предложените от правителството в Мадрид мерки за връщане към законността с оглед сепаратистките настроения на каталунските власти.
В четвъртък ще заседава и каталунският парламент по повод прилагането на чл. 155. Не е изключено да бъде решено освобождаването на местното правителство и дори свикването на предсрочни избори.
От своя страна испанският премиер Мариано Рахой заяви, че това е единственият възможен отговор на отношението от страна на Каталуния и подчерта като причина отказа на Пучдемон да преговаря по други въпроси, освен „условията и сроковете за независимостта на Каталуния“. Той е отказал да обсъди финансови и други въпроси с ръководителите на останалите области в Испания и не е приел да се яви пред депутатите, като изразители на волята на испанския народ.
Междувременно на заседание, Градският съвет в каталунския град Жирона обяви испанския крал Фелипе VI за персона нон грата, по-рано градската управа в Барселона отхвърли подобно предложение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани