Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия наложи вето на резолюцията на ООН за химическите атаки в Сирия

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН е длъжен да не оставя действията на Иран без отговор, каза представител на САЩ

OON

Русия наложи вето на внесената от САЩ резолюция в Съвета за сигурност на ООН за удължаването на мандата на международните специалисти, които разследват атаките с химическо оръжие в Сирия. Мандатът на групата, наречена Съвместен разследващ механизъм, изтича в средата на ноември, като обект на разследването е нападението в град Хан Шейкун, при което бяха убити десетки цивилни.
Русия блокира резолюцията с довода, че иска да обмисли работата на Съвместния разследващ механизъм и дали още има нужда от него, след като представи доклада си по-късно тази седмица.

Василий Небензя – посланик на Русия в ООН:

„Целта на тази резолюция е да се покаже за пореден път неуважението към Русия. Искам да бъда напълно ясен, че днешното решение по никакъв начин няма да окаже влияние върху бъдещето на Съвместния разследващ механизъм по начина, по който функционира  или ще функционира след  17 ноември и ще продължи да действа така или иначе.“

САЩ реагираха остро на руското вето.

Мишел Сисон – зам.-посланик на САЩ в ООН:

„ САЩ дълбоко съжаляват, че един член на този съвет наложи вето върху този текст, поставяйки политическите си съображения пред страданието сирийските граждани и загиналите при употребата на химическо оръжие.“

Разследването е фокусирано върху химическата атака срещу контролирания от сирийските бунтовници град Хан Шейхун, при която загинаха повече от 80 души, предимно жени и деца.
Според паралелно разследването на ООН зад нападението стои режимът на сирийския президент Башар Асад. Москва и Дамаск твърдят, че при въздушните удари е унищожено депо на джихадситите от ИДИЛ, в което са се съхранявали химически оръжия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани