Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейският парламент одобри събирането на биометрични данни на лица от трети страни

[post-views]
ЕП свали имунитета на двама депутати, те са свързани с корупционния скандал „Катаргейт“

ep european parlamentЕвропейският парламент гласува обща електронна система за проверките по външните граници на Шенген, от която ще бъдат част България и Румъния. Ще се създаде база данни с пръстови отпечатъци и друга биометрична информация за лица от трети държави. Целта е засилване на контрола по външните граници на съюза. Очаква се новата система да бъде пусната в експлоатация до 2020 г.
Биометричните данни, заедно с други данни от личните документи на пътуващите ще бъдат съхранявани за срок от 4 години и ще бъдат достъпни за органите на реда, службите за издаване на визи и за граничен контрол на всички държави от Общността.

Димитрис Аврамопулос – еврокомисар по въпросите на миграцията:

„Водещата ни цел е по-добро регулиране на външните ни граници, предотвратяване на незаконната миграция и улесняване на управлението на миграционните потоци.“

Очаква се системата да подпомогне предотвратяването и разкриването на терористични и други тежки престъпление, тъй като ще бъде на разположение на Европол.
Цената за изграждане на подобна система ще достигне около 480 млн. евро, но това не е единственият проблем за критиците. Според тях разпоредбата предвижда грубо нарушаване на правата на граждани от трети страни и настояват всички лични и биометрични данни за лицата да бъдат незабавно изтрити след като напуснат Европейския съюз.
Окончателното приемане на нововъведението е в ръцете на европейските лидери.

Най-ново

Единична публикация

Избрани