Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опозицията във Венецуела получи наградата Сахаров за 2017 г.

[post-views]
Политическата криза във Венецуела се задълбочава – Парламентът обяви, че поема и изпълнителната власт

venecuela

Демократичната опозиция във Венецуела спечели тазгодишната награда Сахаров на Европейския парламент. Отличието се присъжда в знак на почит към усилията на отделни личности и различни организации за защитата на правата и основните свободи на човека.
Европейският парламент призова за плавен преход към демокрация във Венецуела и отличи опозицията и всички политически затворници в страната. Това е втората номинация за тях, издигната от Европейската народна партия и Либералите. При обявяването на лауреата дерутати от левицата реагираха със смях и подсвирквания.
Няма нищо смешно във факта, че милиони хора, основно деца, умират от глад, репликира от трибуната председателят на Европарламента Антонио Таяни и допълни, че трябва да се уважава решението на мнозинството.
Лауреатите са представени от законния парламент, който беше разпуснат след референдума  в края на юли, и неговия ръководител Хулио Борхес, както и от опозиционните лидери Леополдо Лопес и Антонио Ледесма, обявени за политически затворници.
Именно Европарламентът е сред най-големите защитници на опозицията и  най-яростните критици на режима на президента Николас Мадуро, посочен като главен виновник за тежката политическа и икономическа криза във Венецуела.

Най-ново

Единична публикация

Избрани