Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почит към храбростта на героите

[post-views]
Почит към храбростта на героите

4Повече от 150 души от София, Кюстендил, Благоевград и Дупница дойдоха в местността Страцин, за да се поклонят пред паметта на загиналите български воини по време на Втората световна война. Край селото, което днес се намира на територията на Република Македония, близо до Куманово, през октомври 1944 г. Българската армия води ожесточени сражения срещу германската войска. 73 години по-късно на паметните места дойдоха ветерани, участвали в Страцинско-Кумановската настъпателна операция.
Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов с бинокъл бе награден подполковник от запаса доц. д-р Иван Сечанов, председател на Съюза на ветераните от войните.
„Спомням си много добре, че ние пренебрегвахме това чувство за смърт. Аз отидох с желание доброволец, с ясното съзнание, че ще има жертви”, разказа Сечанов, който е участвал в битките при Страцин и Стражин. Той си спомня, че с неговия другар, с когото са били от едно село, са копаели общ окоп, в който да загинат или оцелеят заедно.
Майор от запаса Тодор Гогов, също участник в бойните действия при Страцинската позиция и хребета Стражин, получи награден нож-щик. Отличията връчи бригаден генерал Явор Матеев – командир на 68-а бригада „Специални сили”. 
„Трябва да помним, че това са битки, които Българската армия е водила в интерес на Родината и за една свободна от хитлеризма Европа. Ние сме наследници на славната Парашутна дружина, която заедно с другите български части показват храброст, себеотдаване и себеотрицание, с което допринасят за славния път на Българската армия и за победата над хитлеристка Германия”, заяви бригаден генерал Явор Матеев.   
3Церемонията бе ръководена от директора на дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната Иво Антонов. В честването участваха военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили”  полковник Илиан Кръстев – военен аташе в посолството ни в Скопие, български военно-патриотични съюзи и техните председатели: генерал от запаса Златан Стойков – председател на СОСЗР, генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – почетен председател на СОСЗР, капитан далечно плаване Атанас Илев – председател на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, младши лейтенант от резерва Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, полковник Ангел Георгиев – председател на Българската авиационна асоциация, полковник Невяна Митева – председател на Сдружението на жените военнослужещи, представители на Българския културен клуб в Скопие и родолюбиви граждани. 
За първи път към поклонението се присъединиха кметът на Куманово Максим Димитровски, генерал от запаса Илия Николовски, който е народен представител в Събранието на Република Македония, и други генерали от запаса на въоръжените сили на страната. 
С едноминутно мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите български офицери и войници в битките при Страцин и Стражин. В тяхна памет бяха положени венци и цветя от името на военния министър Красимир Каракачанов, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и всички присъстващи.
Поради липса на паметен знак цветята бяха поднесени пред масивните противотанкови съоръжения с форма на пирамиди, които се намират в покрайнините на с. Страцин. За пореден път присъстващите изразиха надежда, че скоро на мястото ще бъде построен паметник който да увековечи героизма на българските воини, сражавали се смело по тези възвишения. 
Поклонението завърши с панихида, отслужена в църквата „Свети Димитър”,  построена през 1847 г., когато селото е било изцяло българско и е наброявало 950 жители.

Най-ново

Единична публикация

Избрани