Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

101-ви алпийски батальон става полк

[post-views]
101-ви алпийски батальон става полк

Военнослужещите и цивилните служители от 101-ви алпийски батальон честваха 10 години от създаването на своето формирование. Те отбелязаха също и 105 години, откакто след приключването на Балканската война в бившия турски конак в Смолян се настанява 21-ви Средногорски полк. Преди това този полк участва в епичните решителни боеве на 19, 20 и 21 октомври 1912 г. на връх Кавгаджик и освобождава Родопите от османско иго. В празничния ден командирът на 101-ви батальон подполковник Димитър Казаров бе любезен да отговори на въпроси на представител на в. „Българска армия”.

Подполковник Димитър Кацаров
– Господин подполковник, с какво тазгодишният празник на алпийския батальон е по-различен от предишните?
– Ние сме наследници на 21-ви Средногорски полк и на днешния ден почитаме паметта на героите, загинали през Балканската война. Един от дните на боевете на връх Кавгаджик – 20 октомври, е празник на формированието ни. То е създадено на 1 юни 2007 г. след редуцирането на 101-ва планинска бригада. Днешният ден е паметен за нас, защото открихме в района на батальона паметна плоча на големия алпинист Христо Проданов. Той е служил в същия район като войник от 22 октомври 1962 г. до 1 октомври 1964 г. Бил е командир на 1-во алпийско отделение във 2-ри алпийски взвод. Това е потвърдено
с документи от Централния военен архив.

– Защо откриването на паметната плоча е толкова важно за алпийците от батальона?
– Защото те вървят уверено по стъпките на Христо Проданов. По снимковия материал в нашия музей се вижда, че той е катерил същите височини и същите скали, на които се обучават и днешните алпийци от батальона. Карал е ски по същите писти… Буквално минават по неговия път. А всичко това не може да не предизвиква гордост и Христо Проданов да е пример за нашите алпийци.

– Какво е най-важното събитие за вас през годината?
– Най-важното е, че разширихме нашата международна дейност със сродни формирования от други държави и проведохме съвместни подготовки и учения.

– Какво ви предстои от тук нататък?
– В подготовка сме за мисия в Афганистан. Обявили сме 73 свободни длъжности за войници. Срокът за подаване на документи е до 7 ноември, а конкурсът ще бъде през февруари. През следващата година ще участваме в съвместни учения и тренировки с планински и алпийски формирования от други страни. С морската кралска пехота на Англия вече осъществихме контакти. През зимата техни представители ще пристигнат у нас, а наши военнослужещи ще посетят  Англия. Ще бъдем също на учения в Италия, Австрия и Украйна, както и на зимни състезания в Германия.

– Кога 101-ви алпийски батальон ще бъде преструктуриран в полк?
– По план от 1 декември т.г. батальонът ще прерасне в полк.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани