Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

3D форматът успешно навлиза и във военната сфера

[post-views]
3D форматът успешно навлиза и във военната сфера

Kalin KuzmanovКалин Кузманов е роден на 17 април 1986 г. в Горна Оряховица. Завършил e Средно училище „Паисий Хилендарски“ с разширено изучаване на информационни технологии в родния си град. След това учи последователно бакалавърска степен в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, а по-късно взема и магистърска степен по „Финансов мениджмънт“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов.
Само на 31 години, Калин Кузманов вече има глобални идеи, които могат да променят много области в нашето съвремие!

„Идеята за виртуална стая възникна в момент, в който осъзнах, че когато човек влезе в един банков офис, всички хора наоколо се намират в едно напълно открито пространство  и се говори за лични неща, които по принцип са строго конфиденциални, а не трябва да бъде така. Не бива всички клиенти на една банка да научават за останалите кой какви сметки има, в какви валути и в какви размери. Авоарите по сметките се чуват от всички, колкото и да е осигурено лично пространство, в което уж има известна усамотеност по време на обслужване“ обяснява Кузманов.

Виртуалната стая представлява система от проектори, които ще излъчват информация във всички посоки на въпросната виртуална стая и така ще се симулира пространство, което ще е навън, но в същото време ще се осигури пълна конфиденциалност. В информацията ще се съдържат лични данни за клиента, всичките му сметки и всичките му карти, изобразени с анимация, данни за това, с колко точно пари разполага по тях, какви са авоарите, колко лева дължи, ако е кредитна карта, какъв бранд е картата. Самата карта която клиентът има в портмонето, ще се вижда и на екрана, но с допълнителната и съдържащата се в нея информация. Информацията може да се прожектира върху стените с 3D-проектор или посредством технологията V-Ray в зависимост от това, какво ще предпочете компанията, която се наеме да реализира проекта на практика. Ако искаме да постигнем максимален ефект, ще се наложи да се използва последният клас на технологиите, за да се търси и намери максимално качество на техническото изпълнение, което да донесе максимален ефект и качество на обслужването. Технологията V-Ray може да се приложи в идеята, както могат и да се използват проектори, които се произвеждат, но все още са не напълно достъпни за масовия потребител. Има ги, но могат да си ги позволят само компании, които имат висок стандарт и достатъчно ресурси.

Виртуалната стая може да се прилага във всички видове институции, където се обслужват клиенти и във всичко свързано с тях. От тук нататък вече започва дигитализацията на обслужването на клиенти и това ще бъде нещо, което в рамките на две-три години ще започне да навлиза масово. С виртуалната стая може да се обучават и военнослужещи. Например те могат да бъдат поставени в една ситуация, която да симулира реалността виртуално. Въпросните проектори могат да изобразяват бойно поле каквото и да е то и в каквато и схема да е необходимо да се извърши обучението. Могат да се използват най-различни методи, за да може да се обучава военнослужещият или въобще човекът, който се намира в тази сфера.

„Това е дигитална стая и може да се изобрази на практика всичко, дори и да се симулира космически кораб и полет в Космоса. Възможно е дори и на пода на въпросната стая на има 3D проектор, който ще създава усещането за безтегловност, ако е необходимо това в процеса на обучение. Това все още се разработва и е в процес на прецизиране. Това обаче изисква технология, която е много напред във времето и в развитието на човешките способности за мислене, проектиране, планиране и накрая и практическа реализация. Ще се представя реална ситуация във виртуален аспект, което ще създава усещането за присъствие в спейс-пространството, в галактика или пък на земята, във вода или на сушата. Могат дори да се симулират напълно истински, съществуващи ефекти, събития и състояния.“

Опит за сравнение
Съществуващите тренажори са статични и представляват просто едно затворено пространство, в което се влиза все едно в самолет, и може да се симулират само една-две ситуации. Докато в новото предложение предлагат симулация на практика на почти всичко! Има голямо разнообразие от сценарии и варианти на симулация. Ако симулацията ще е предназначена за армията ни, необходими са военни специалисти, за да дадат насоки за сценария на симулативния учебен продукт. Който го разработва, има основите, но допълнителната спецификация се дава от специалисти в конкретната област на обучение, услуга или просто ефект с някаква определена цел. Тоест специалистите казват какво точно се изисква, а визуализаторите могат да го направят, както се иска.

Вече има интерес от бизнеса
Иновациите във военната сфера обикновено са рядкост и обикновено не са създадени предимно за военни дейности, сочи статистика. Изобретението на Калин Кузманов не просто може да предизвика революция в тренажорите и въобще в типовото военно-практическо обучение, то може да е начало на нов тип „полеви“ покази. Виртуалната стая вече е заснета и има интерес от страна на бизнеса към произвеждането й. Това показва, че приложение има, макар и първоначално само в банковата сфера, то все пак ще намери пътя и към военната сфера, защото изобретателите имат интерес от това техните изобретения да станат популярни и обществено полезни. И ако в банковия сектор едно такова изобретение може да се приложи с повече условности и по-бавно и трудно, поради спецификата на изработването, то при военните ще е по-лесно.

Конкретно за военната сфера може да се използва в симулативен аспект, зависи от това, каква точно може да е необходимостта на самото военно формирование или структура, какво точно иска да представи или да визуализира с тази технология. Ако например е необходимо да се направят някакви справки от частни или служебни лица в Министерството на отбраната или пък да се систематизира някаква конфиденциална информация, влиза се в тази виртуална стая, където има информация за конкретния човек, ако, разбира се, е регистриран потребител, попълва се заявление по електронен начин, всичко се изписва на екрана, принтира се от автоматичен принтер и след това се подава по електронен път, без да се чака на опашки.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани