Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генерал Петер Павел: НАТО променя командната си структура

[post-views]
Генерал Петер Павел: НАТО променя  командната си структура

chelo - CopyНАТО планира да приеме окончателни решения относно промени в командната си структура през февруари 2018 г. Това заяви пред журналисти председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петер Павел, съобщиха ТАСС и „Нюзуик”.
Павел беше запитан да коментира публикация във вестник „Уолстрийт джърнъл”, в която пише за намеренията на Северноатлантическия алианс да създаде две нови командвания под предлог руската заплаха. Чешкият генерал отговори, че числеността на персонала в командните структури на НАТО е съкратена за последните десетилетия от 23 хиляди души до 7 хиляди. По думите му сега НАТО е достигнала до заключение, че в настоящата командна структура има недостиг, който се проявява в период на кризи и особено при конфликти. Той поясни, че решението за промени в командната структура ще бъде взето на срещата на министрите на отбраната на 18 февруари 2018 г.
Според американското издание НАТО ще създаде две нови командни структури за подсилване на логистиката на страните членки и за защита на снабдителните маршрути с цел да се запълнят пропуските в случай на потенциален конфликт с Русия. Първата структура ще се занимава с логистични въпроси, включително съкращаване на времето при доставяне на техника и прехвърлянето на военнослужещи, а второто командване ще е с фокус подсигуряване на морските комуникации между силите в Атлантическия океан и в Северния ледовит океан.
Плановете ще бъдат обсъдени на срещата на военните министри на 8 и 9 ноември.
По-рано „Шпигел” цитира доклад на самия Алианс, според който НАТО е неспособна да противодейства на атака на Русия в Европа. „Способността на НАТО логистично да подкрепи бързо прегрупиране в силно разширената територия на зоната на европейското командване е закърняла след края на Студената война“, пише в документа. Основна причина за това е силно намалената командна структура на Алианса след 1989 г. От НАТО са отказали да коментират разкритията на „Шпигел”, но говорителката Оана Лунгеску е разкрила, че Алиансът повече от всякога през последните десетилетия е в готовност да разгърне силите си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани