Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Награда за Фолкер Шльондорф

[post-views]
Награда за Фолкер Шльондорф

Shlondorf_CineLibri_2Третото издание на CineLibri завърши с изключителна равносметка – като размах, международно присъствие и високо качество на филмите.  Един от международните гости – големият европейски режисьор Фолкер Шльондорф получи наградата „Синелибри“ за цялостен принос към киното и литературата „заради огромната вътрешна енергия, интелигентност и страст, с които одухотворява и пренася на екран едни от най-значимите литературни персонажи на всички времена“. Благодарение на неговата продуктивна фантазия шедьоврите на писатели като Гюнтер Грас, Хайнрих Бьол, Роберт Музил и др. живеят втори живот.
Директорът на фестивала Жаклин Вагенщайн връчи бронзовата статуетка непосредствено преди прожекцията на най-новия филм на режисьора „Завръщане в Монтаук”. Известна е фразата на Шльондорф „Киното е светлина, сянка, движение“ и той я превърна в действителност  като един от жалоните на европейското кино – той е сред основоположниците на „новата вълна” в немската кинематография. Любовта му към литературната класика ражда знакови адаптации на голям екран като „Тенекиеният барабан”, „Изгубената чест на Катарина Блум”, „Хомо Фабер”, „Горски цар”.
Големият режисьор беше представен с 3 негови екранизации на фестивала: „Историята на прислужницата“ по дистопичното произведение на Маргарет Атууд, „Хомо Фабер“ по емблематичния роман на Макс Фриш и „Една любов на Суан“ по монументалната творба „По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани