Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пучдемон не търси убежище в Белгия – ще признае предсрочния вот в Каталуния

[post-views]

katalunia puchdemonБившият каталунски премиер Карлес Пучдемон обяви от Брюксел, че правителството му продължава работата си от Белгия, защото няма гаранции за сигурността и свободата на министрите му, ако се завърнат у дома. Междувременно Конституционният съд в Мадрид отмени декларацията за независимост на Каталуния.
Каталуния прие план за действие „за мирно движение към независимост, избягвайки насилието“. Това заяви бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон и допълни, че движението за независимост следва да забави ход.
Той няма да иска политическо убежище в Белгия.

Карлес Пучдемон – бивш премиер на Каталуния:

„Колко дълго ще стана в Белгия зависи от обстоятелствата. Ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава, ако имам гаранции за безпристрастен процес, ще се върна незабавно.“

Пучдемон определи обвиненията срещу каталунските лидери за „безпочвени“ и подчерта, че визитата му в Брюксел има за цел да повдигне каталунския въпрос в сърцето на Европа. Той заяви, че ще признае резултата от предсрочния вот през декември и отново посочи централното правителство като виновник за кризата.

„Регионалното правителство се опитваше да използва всяка възможност за диалог с Мадрид, но осъзнавайки невъзможността за това, беше принудено да провъзгласи независимост.“

По-рано през деня представители на испанската полиция обискира няколко участъка на местните си колеги, в търсене на доказателства какви заповеди са получили униформените при организирането на референдума за независимост. Според източници от полицията операцията е част от разследването срещу каталунските лидери.

Най-ново

Виж още

Избрани