Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и Русия в спор за Сърбия

[post-views]
Москва отговори на НАТО: Всяко действие срещу нас ще има подобаваща реакция

RUSSIA USAСАЩ не трябва да пречат на сътрудничеството на Сърбия с Русия, изявленията на заместник държавния секретар на САЩ, отговарящ за Европа и Евразия, целят подкопаване на отношенията между двете страни. Това подчертаха от руското външно министерство.
По-рано заместник-държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Ий настоя по време на посещение в Белград за преразглеждане на сътрудничеството на Сърбия с Русия, а също така да се съсредоточи изцяло върху сближаването с ЕС. Той също така се изказа срещу предоставянето на дипломатически имунитет на руския персонал в руско-сръбски хуманитарен център в Ниш. „Бихме искали да напомним, че САЩ не е страна – членка на Европейския съюз, и вероятно заради това не е запозната, че много държави от ЕС сътрудничат в голям мащаб и плодотворно с Русия на основата на взаимната изгода. Никой не трябва да пречи на Сърбия да следва същия подход въз основа на националните си интереси”, подчертават от руското външно ведомство.
Сърбия се оплака от невиждан натиск от страна на САЩ, информира „b92”. Военният министър на Сърбия Александър Вулин коментира думите на Ий, като ги нарече „най-тежкият обществен и много недипломатичен натиск върху нашата страна досега”. Вулин поясни, че коментарите на американския дипломат представляват „натиск върху правото ни да решаваме независимо”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани