Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тилърсън и Матис поискаха използването на военна сила без органичения

[post-views]
Администрацията на новия държавен глава

21-rex-tilersonДържавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън призова Конгреса да разреши на администрацията на президента Доналд Тръмп да използва военна сила срещу терористи, без да определя границите на прилагането ѝ. Позицията на Тилърсън споделя и американският министър на отбраната Джеймс Матис.
Част от членовете на Конгреса смятат, че е време да се актуализират законите, които предоставят правомощия на администрацията да провежда кампании срещу различни екстремистки групировки навсякъде по света.
Ако Конгресът реши на пренапише правилата, то не бива да се поставят времеви или географски рамки пред нашите военни, заявиха пред Комисията по външна политика към Сената държавният секретар Рекс Тилърсън и министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис.

Рекс Тилърсън – държавен секретар на САЩ:

„Сривът на т.нар. халифат на ИДИЛ в Сирия и Ирак означава, че те ще се устремят към нови територии, за да намерят убежище. Институциите, които се борят срещу подобни транснационални заплахи не бива да бъдат ограничавани във времето и пространството. В противен случай ИДИЛ ще засили позициите си.“

Джеймс Матис – министър на отбраната на САЩ:

„Не можем да поставим твърда времева рамка на борбата с адаптивен враг, който може да се надява, че нямаме достатъчно воля да се бием до край.“

Матис сравни поведението на терористичните групировки с това на рок-банди и подчерта, че не се игнорира възможността за използване на военна сила при кризи свързани със Северна Корея, Иран или Венецуела.
Президентите на САЩ периодично се обръщат към Конгреса за разрешение за използването на военна сила, но често я прилагат и без него. Съществува и практика за широко тълкуване на подобни разрешения. Борбата срещу ИДИЛ се основава на разрешението, издадено през 2001 г. за военни операции срещу терористите от „Ал Кайда“ и иракското правителство, начело с тогавашния президент Саддам Хюсеин.

Най-ново

Единична публикация

Избрани