Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

8-ото издание на So Independent – триумф на качественото кино

[post-views]
8-ото издание на So Independent – триумф на качественото кино

1200px-Lucky_film_2017Време е за качествено кино. В кино „Люмиер Лидл” стартира посветеният на независимото кино So Independent – София Индипендънт Филм Фестивал. Осмото издание се откри с прожекцията на филма „Лъки” на Джон Каръл Линч. Това е и последният филм на починалия наскоро легендарен актьор Хари Дийн Стантън. В ролите са още Дейвид Линч, Рон Ливингстън, Ед Бегли Младши, Том Скерит и др. 
До 5 ноември фестивалът ще представи над 90 игрални, документални и късометражни филма в кината „Люмиер Лидл”, „Одеон”, G8, „Дом на киното” и „Евросинема”. За първи път програмата му се насочва към конкурсния характер в три категории – игрално, документално и късометражно кино. Международното жури е 7-членно. Председателят му Лорън Хамъндс е един от програмния екип на престижния „Трайбека Филм Фестивал”, Ню Йорк. Сред членовете му са продуцентът Шрути Гангули, Габриеле Каполино от IFP. 
На феста ще бъдат връчени награди: за най-добър игрален независим филм, документален независим филм и най-добър български късометражен филм.
Сред акцентите в програмата са подуцираният от Мартин Скорсезе и носител на награда за най-добър сценарий от тазгодишното издание на фестивала в Трайбека „Място има за всички”. С номинация за най-добра режисура от Ню Йоркските награди Готъм е „Аляска в рокля”. Сред участниците в игралния конкурс са и българският „И после светлина” – шедьовър на Константин Божанов – своеобразно любовно писмо до изкуството. Неговата прожекция е на 27 октомври от 20:30 ч. в Одеон. 
В документалия конкурс ще се състезават 7 филма, получили признание на множество престижни конкурси за документално кино от цял свят. Сред киногостите са и номинираният за „Оскар“ Себастиан Юнгер, режисьор и продуцент на едно от най-провокативните предложения в докуменалния конкурс  – „Ад на Земята: Възходът на Ислямската държава“ (2017). Зрителите могат да се срещнат с него на 27 октомври от 20.15 ч в „Дома на киното”. 
За втора поредна година София Индипендънт  Филм  Фест и Ню Бояна Филм Студиос ще дадат възможност на игрални български проекти в развитие да участват в конкурса наградата на името на „Дани Лернер“ с 50 000 евро в услуги и 5000 евро в брой при започване на снимки на проекта.
Фестивалът ще представи още и извънконкурсна програма кино за спорт в рамките на София Спорт филм фестивал и нискобюджетно и експериметално кино от цял свят.
 „Интересът към фестивала тази година изненада и самата мен“, сподели Жана Караиванова, негов директор. Софийската публика ще се срещне и разговаря с талантливата Натали Каплан, която представя своя филм „Имало едно момиче“ (2017) – момиче, забъркало се в необичайни връзки с лекаря си, съседа си и с млад войник. Представянето е на 31 октомври от 18.30 ч в кино Одеон. 
Също там на 31 октомври от 20.30 ч известният Алекс Липшулц, продуцент, режисьор и сценарист, ще представи уникален филм, заснет изцяло на идиш (език, от десетилетия неизползван в киното) – „Менаше“. 
За да представят провокативния си филм SFashion – хорър драма за бизнеса в Европа, в София пристигат продуцентът Джузепе Лепоре, режисьорът Мауро Джон Капече Капече и актрисата Карина Коронеа.  Среща със зрителите на SFashion е на 30 октомври от 18.30 ч в кино Одеон.
Над 20 специални независими кинематографисти идват в София да предстваят нискобюджетните си филми, създадени почти без пари, но с размаха на свободния дух. Техните филми могат да бъдат гледани в кината „Влайкова” и „Дада Културен Бар”.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани