Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кризата в Каталуния – Пучдемон се обяви за „лидер в изгнание“

[post-views]
Кризата в Каталуния – Пучдемон се обяви за „лидер в изгнание“

Бившият каталунски пpuchdemonремиер Карлес Пучдемон се обяви за „лидер в изгнание“. Той няма да се върне в Испания в следващите няколко седмици, заяви белгийския му адвокат. В същото време в Мадрид очакват него и уволнените членове на правителството му, за да отговарят за действията си при едностранното обявяване на независимост.
Испанският национален съд постави ултиматум на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и още 13 бивши членове на регионалното правителство да се явят пред съда на 2 ноември. Те трябва да се изправят пред специализиран съдебен състав за особено тежки престъпления по обвинения в бунт, противодържавна дейност и злоупотреби с публични средства след произвеждането на референдум за независимост в автономната област. Обвиняемите разполагат с 3 дни да платят депозит от 6 милиона 200 хиляди евро, с които да покрият евентуалните си задължения към държавната хазна.
Няколко дни бившият премиер е в Белгия, заедно с някои от бившите си министри. Той заяви, че не търси политическо убежище, a просто изчаква да види дали испанските власти ще предявят искане за екстрадиция, ако не се отзове на призовката да даде показания. Във вторник Пучдемон заяви пред журналисти, че е в Брюксел, за да търси „свобода и безопасност“ и ще се върне в Испания едва когато получи гаранции за справедлив съдебен процес.

Най-ново

Единична публикация

Избрани