Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Терор в сърцето на Ню Йорк – 29-годишен узбек се вряза с пикап в ученически автобус

[post-views]
Терор в сърцето на Ню Йорк – 29-годишен узбек се вряза с пикап в ученически автобус

Media-93127-picНай-малко 8 души бяха убити, а други 11 – ранени, след като пикап се вряза в група велосипедисти и после в ученически автобус в сърцето на Манхатън. Петима приятели от Аржентина са част от загиналите при терористичното нападение в Ню Йорк. Сред жертвите е идентифициран и белгийски гражданин. Полицията задържа извършителя на атаката – 29-годишен имигрант от узбекски произход.
Кървавият Хелоуин, както световните медии нарекоха нападението, се случи във вторник около 15 ч. местно време (22 ч. българско), в момент когато децата обикновено приключват занятията за деня и напускат учебните заведения. Органите на реда разследват случилото се като терористичен акт – най-смъртоносният в града след атентатите от 11 септември преди 16 години. Новата атака стана съвсем близо до мястото – Световния търговски център.
Полицията в Манхатън идентифицира извършителя – Сайфуло Саипов от Узбекистан, който легално пребивава в САЩ от 2010 г. Той наел пикапа в деня на атаката и крещял „Аллах е велик“ докато слизал от него след нападението, при което бил прострелян от органите на реда. В автомобила е открита бележка, в която нападателят твърди, че е свързан с т.нар. Ислямска държава, но според разследващите той е действал сам. Правителството на Узбекистан незабавно обяви, че ще подпомогне разследването с всички възможно средства.
Саипов и преди е попадал в полезрението на федералните власти. Той е близък на друго оперативно интересно лице. В последните 2 години следствието проучва връзките с ИДИЛ на петима узбеки и един казахстанец, като част от обвиняемите сами са се признали за виновни.
Американският президент Доналд Тръмп нареди на Департамента по вътрешна сигурност да засили мерките и проверките. Той изрази съболезнованията си към близките на загиналите и призова американците да не позволяват на терористите от ИДИЛ на засилват позициите си след като бяха победени в Близкия Изток.

Най-ново

Единична публикация

Избрани