Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След нападението в Ню Йорк – смъртна присъда грози атентатора

[post-views]
Морски офицер планирал атентати в САЩ

Atentator USAАтентаторът от Манхатън, който уби 8 души с пикапа си,  застана пред съда. Узбекистанецът Сайфуло Саипов заяви, че е избрал за атаката  именно  Хелоуин, защото разчитал, че ще има повече хора по улиците и съответно – повече жертви.
Имигрантът от Узбекистан заяви пред съда, че планирал атаката близо година. Вдъхновил се от видеоматериали на т.нар. Ислямска държава и е целял възможно най-голям брой жертви.  29-годишният атентатор призна, че е планирал втора атака на Бруклинския мост.
Сайфуло Саипов не пожела да бъде пуснат под гаранция и остава в ареста. Той е обвинен в тероризъм и оказване на материална помощ на джихадистите от ИДИЛ, както и в умишлено убийство, за което може да бъде осъден на смърт.
Американският президент Доналд Тръмп обеща да направи миграционните закони в страната още по-строги и заплаши да изпрати нападателя в най-силно охранявания военен затвор.

Доналд Тръмп – президент на САЩ

„Администрацията ми работи в тясно сътрудничество с федералните и местните власти в разследването на атаката и това животно, което я извърши. Ще го пратя в Гуантанамо. Сериозно ще го обмисля, да. Трябва да бъдем по-твърди. Трябва да бъдем по-умни и по-малко политически коректни.“

Саипов се яви пред съда едва 24 часа след като се вряза с пикап в училищен автобус и после в група пешеходци на велоалея в Манхатън във вторник. Шестима души загинаха на място, а други двама по-късно в болницата. 12 души са ранени,  четирима остават в критично състояние.

Най-ново

Единична публикация

Избрани