Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Академик Георги Марков: Нужно е образование и национално възпитание

[post-views]

3На 1 ноември става дума за образование, но трябва да има и национално възпитание.  Разтревожен съм от факта, че според статистика само 25% от българските младежи са готови да защитят с оръжие своето отечество. Друга българска агениция ме поправи, че всъщност става дума за 39%. Това каза в словото си отговор след церемонията по награждаването академик Георги Марков. 
Преди 105 г. нашите дядовци не отиват като на война, а като на сватба и чак дори от Америка се завръщат българи с единствения страх, дано не свърши войната и да не закъснеят за бойното поле. Има хиляди и хиляди такива съдби, подчерта историкът. 
В епохата на всеядната глобализация, когато корпорациите воюват против нациите, защото националните държави им пречат, когато материалното иска да убие духовното, ние трябва да съхраним този светъл празник и дано се появят нови народни будители, които да създадат едно ново духовно Възраждане, призова академик Марков. 
По думите му българското офицерство е военна интелигенция, която е неразделна част от българската нацонална интелигенция! 
Наградените бяха поздравени от присъстващите генерали, адмирали, директори на дирекции в Министерството на отбраната. 
Пред вестник „Българска армия“ актрисата Татяна Лолова, която също беше сред наградените, сподели, че приема тази награда като признание за енергията, с която се е раздавала на своята публика през годините.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Виж още

Избрани