Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взривове в Нови Искър! Заловиха опасни терористи

[post-views]
Взривове в Нови Искър! Заловиха опасни терористи

IMG_0025„Изготвили сме съвместен проект между Служба „Военна полиция” и Посолството на САЩ у нас, който вече е задействан, и се предвижда придобиването на шест специализирани кучета за откриване на взривни устройства и наркотици. Със специализирания автомобил за превозване на кучетата, чиято демонстрация наблюдавате, бе поставено началото на този проект, който показва нагледно изключително необходимото ни взаимодействие със Специализирания отряд за борба с тероризма към МВР”.

Това заяви пред журналисти бригаден генерал Борислав Сертов, директор на служба „Военна полиция”, по време на зрелищна учебна акция по обезвреждане на взривове и залавяне на терористи в община Нови Искър.

На демонстрацията бяха показани способности с военна бронирана техника – машини „Пясъчна котка”, умения по обезвреждане на вризвни устройства, работа със специално обучени кучета, охрана на ВИП лице и реагиране на засада.

В демонстрацията преди празника на служба „Военна полиция” – 5 ноември, участва и Специализираният отряд за борба с тероризма към МВР. Домакин на събитието бе кметът на община „Нови Искър” Даниела Райчева, а атрактивната демонстрация бе наблюдавано от множество граждани, журналисти и деца от общината.

Директорът на службата бригаден генерал Борислав Сертов обясни още, че показаният специализиран автомобил е началото на проекта, след което в Пловдив ще бъде изградено място за отглеждане на специализирани кучета, каквито ще бъдат доставени.

Генерал Сертов посочи, че стриктно се придържат към бюджета на службата, но също имат нужда от допълнително оборудване. В службата също има некомплект, сходен на този във видовете въоръжени сили – около 15–20 процента от щата е незает, но

Военната полиция остава едно от най-предпочитаните звена

за работа в редиците на БА

IMG_0088На демонстрацията бяха представени съвместни действия на специализирани звена от служба „Военна полиция” и МВР. Демонстрацията съдържаше елементи с тактически действия при шофиране в различни формации и охрана на високопоставено лице, реагиране и тактическо разпределение в проблемни ситуции като отразяване на атака срещу него и евакуацията му, щурмуване на сграда с укрепили се в нея въоръжени лица, действия за откриване и унищожаване на импровизирано взривно устройство.

Зрителите наблюдаваха движението на ВИП кортеж, състоящ се от оперативен пилотен автомобил, автомобил, превозващ ВИП лицето, основен оперативен автомобил и автомобил с осигуряващ технически екип.

Автомобилите на кортежа подходиха към мястото за среща на ВИП лицето с негови симпатизанти, които горещо го приветстваха. Действията на екипа за охрана при слизане на лицето и последващата атака срещу него.

След слизането на ВИП лицето от автомобила и движението му сред неговите симпатизанти се открива огън от две направления, което налага отразяване на атаката от екипа за тактическа съпровождаща отбрана и евакуация извън застрашената зона. При евакуацията на ВИП лицето оперативният

пилотен автомобил бе поразен

от предварително заложено и дистанционно задействано импровизирано взривно устройство, като бяха нанесени физически загуби и невъзможност за неговото изтегляне на собствен ход.

IMG_0062Впоследствие специализираните екипи демонстрираха щурмуване на сграда, завзета от въоръжени терористи, през няколко входни точки. При подхождането щурмовите екипи бяха осигурени от автомобили, балистична защита и огнево прикритие.При извеждането на пострадалите бяха използвани средства за задимяване на тактическото поле с цел намаляване на видимостта и риска за евакуация.

Зрителите наблюдаваха действията на оператор от Специализирания отряд за борба с тероризма с куче за откриване на взривни вещества. Те видяха участието и изтеглянето на „Пясъчните котки” и обследването на района, в който бе задействано взривното устройство.

Използването на кучета е един от най-ефективните начини за откриване на взривни вещества. Засега Военна полиция използва технически средства за откриване на подобни цели, но активно работи за придобиване на кучета за откриване на взривни вещества и наркотици съвместно с армията на САЩ.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза пред журналисти, че с учението показахме, че

Военната полиция придобива нови способности

и като обучение на личния състав, и като нова техника, коментира Каракачанов видяното в Нови Искър, като добави, че обществото може да има пълно доверие, особено във времената, в които живеем. Опитваме се като правителство и аз, като министър на отбраната и вицепремиер по сигурността, да обединим усилията и на органите на МВР, и на Военната полиция да се справяме с тези проблеми, които в други страни дадоха доста негативни резултати, посочи Каракачанов.

IMG_0305
Кметът на община Нови Искър Даниела Райчева се чувстваше комфортно в ролята на домакин на демонстрациите и в компанията на бригаден генерал Борислав Сертов и вицепремиера Красимир Каракачанов
Съвременната геополитическа и международна обстановка изправя пред нас редица предизвикателства, които не могат да бъдат решени без полагането на общи усилия и прецизна организация на взаимодействието между всички държавни институции, органите на местното самоуправление, неправителствените организации и гражданите на България. На основата на това разбиране службата работи в тясно взаимодействие на всички елементи на нашето общество, за да изпълни в пълен обем определените й функции и поставени задачи, ясно дефинирани в Закона за Военната полиция и други нормативни актове.

Взаимодействието между специализираните звена на служба „Военна полиция” и специализирания отряд за борба с тероризма е ключово за подобряване на методическата подготовка и специалната оттренираност и оптимизиране на обема на учебните мероприятия в рамките на утвърдения план за съвместно обучение и подготовка и отпускания ресурс от материални и финансови средства.

През последните 4 години специализираното звено при служба „Военна полиция” активно провежда своята подготовка съвместно с колегите си от специализирания отряд за борба с тероризма, като започна реализация на идеята за кадрово изграждане, екипиране и подготовка в посока прилагане на единни критерии, което би повишило уверността на състава при съвместно изпълнение на задачи.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани