Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ген.-лейтенант Андрей Боцев в 24-та авиационна база: Въпреки отлаганата модернизация изпълнявате задачите си отлично!

[post-views]
Ген.-лейтенант Андрей Боцев в 24-та авиационна база: Въпреки отлаганата модернизация изпълнявате задачите си отлично!

DSC00237 (1)От името на министъра на отбраната и военното ръководство искам да ви благодаря, че продължавате традицията на поколения крумовци, посветили себе си на военната вертолетна авиация, и безспорно отстоявате мястото на военното формирование във вида въоръжени сили на Българската армия в системата за национална и колективна сигурност. Благодаря ви, че воинският дух продължава да стои най-високо във вашата система от  ценности, че концентрирате усилията и волята за преодоляване на не малко трудности и оставате верни на вашата воинска клетва. Така започна словото си началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев на тържеството, състояло се на 1 ноември по повод 56-годишнината на 24-та авиационна база. 
Той благодари на военнослужещите и цивилните служители, че въпреки неудобствата на времето, въпреки ресурсните ограничения и липсата на части и отлаганата толкова години модернизация те ежедневно показват, че искат и могат да изпълняват отлично функциите и задачите си. А така също – да се мерят по качества с колегите си от държави с много по-голяма финансова осигуреност и техническа обезпеченост.
Началникът на отбраната напомни за участието на вертолетчиците в учението Saber Guardian 2017 с Ми-17, „Кугар” и Ми-24. Те са демонстрирали способностите си и при всички национални, двустранни и многонационални учения и тренировки. Показали са възможностите си при потушаване на пожарите в Република Македония, когато са работели на много труден терен с труден достъп до водни източници, а също така – и на територията на Черна гора.
Безценна беше вашата помощ при овладяване на пожарите в Бургаско и Кресна през това горещо лято. Приносът ви към третата мисия на Въоръжените сили е голям и твърдо можем да кажем, че заслужено през годините сте спечелили доверието и уважението на българските институции и граждани. Аз вярвам във вас така, както сами вие вярвате в себе си, каза още генерал-лейтенант Андрей Боцев.
Той силно се надява, че колективните целенасочени усилия на отговорните институции в днешния ключов за развитието за Въоръжените сили момент ще спомогне бъдещите празници на военните формирования, включително и този на 24-та авиационна база, да бъдат още по-тържествени. Вярвам, че с тези общи усилия България ще успее да възвърне, утвърди и надгради своите отбранителни способности за сигурността на нейните граждани, за да могат българските военнослужещи с достойнство да реализират своите задължения, завърши словото си началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.
Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви, че за него е чест и гордост да присъства на празника на базата не само в качеството си на командир на ВВС, а и като човек, който се гордее с достиженията на 24-та авиобаза. Той изказа благодарност на ветераните, поставили основата, която днес се развива. А техните наследници са преминали през различни типове вертолетна техника и са усвоили  сложни задачи. Те експлоатират надеждно едни от най-модерните образци вертолетна техника като Бел-206 и „Кугар”.
Вие доказахте с участието си в многобройните международни учения, че сте подготвени и България може да разчита на вас, че коалиционните партньори могат да разчитат на вас, че вие сте топлата връзка между ВВС и другите видове въоръжени сили, които ние осигуряваме, подчерта генерал-лейтенант Стойков. Той отбеляза и помощта, която воините оказват на населението както при гасенето на пожари с вертолети, така и при транспортирането на  болни с новия самолет  „Спартан”. И
благодари на всички за доблестната им служба.
Командирът на 24-та авиационна база бригаден генерал Димитър Иванов благодари на ветераните, че са отдали живота си на авиацията, че с  техния пример и предаден опит на поколенията е достигнато днешното ниво. 
Вие, господа, заслужавате да празнувате. Бъдете горди, че всеки ден изпълнявате задачите си в дни на трудности и несигурност. Уверен съм, че и занапред оптимизмът ни ще бъде запазен. 
Силата на духа към авиацията ще остане и ще се засилва обърна се към офицерите, сержантите, войниците и цивилните служители в строя бригаден генерал Димитър Иванов. И призова – нека да запазим устоите и способностите на българската авиация  чрез нашите ежедневни действия. 
Военнослужещи от 24-та авиобаза бяха наградени от генерал-лейтенант Андрей Боцев, генерал-майор Цанко Стойков и бригаден генерал Димитър Иванов. Поднесени бяха венци и цветя на Паметника на военнослужещите от авиобазата, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Тържеството завърши с динамичен показ на авиационна техника.

DSC00232„…С вашите силни качества като професионализъм, всеотдайност, мотивация и сила на духа доказвате способността си да гарантирате въздушния суверенитет на страната ни в условията на колективната система за сигурност и отбрана…
Осъществяването на служебните ви задължения постоянно изисква проява на професионалните и волевите качества на личния състав. Празникът е чудесен повод да изразя своите благодарност и признателност към всички вас за това, че въпреки трудностите оставате посветени на една професия, за която са необходими непрекъснато усъвършенстване и развитие, отдаденост, енергия и много смелост…”

Из поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов

Щрихи от славната история на полка

24-та авиобаза е наследник на 44-ти вертолетен авиационен полк, който е сформиран през есента на 1961 г. на летище Пловдив. Той поставя началото на бойната вертолетна авиация на България и е включен в състава на 10-и Смесен авиационен корпус. На 27 октомври 1961 г. официално е връчено бойното знаме на полка. Тази дата става празник на новосъздаденото авиационно формирование.
Вертолетите започват масово да навлизат във ВВС на Българската армия в края на 50-те години. Първите на въоръжение са Ми-4 и Ми-1 – незаменими в изпълнението на транспортни и свързочни задачи. 
През февруари и март 1963 г. са получени още 25 вертолета Ми-4 и започва изпълнението на различни задачи, като стоварване на тактически въздушни десанти, кацане на високопланински площадки, поставяне на минни заграждения и подготовка в сложни условия. Реализират се първите парашутни скокове от вертолет и се осъществяват специални санитарни задачи. В общоармейските учения все по-често участват и ескадрилите на вертолетния авиополк. Съвместно със Сухопътните войски и ВМС вертолетите извършват стоварване на десанти и диверсионно-разузнавателни групи и евакуация на ранени.
През 1969 г. започва  усвояването на нов тип вертолет – Ми-8. През 1973 г. вертолетът Ми-1 е заменен от Ми-2 – лек вертолет с два турбодвигателя, който може да превозва до шест пътници. Той се използва за обучение, за въздушнорадиационно и инженерно разузнаване, коригиране на огъня на земната артилерия и като въздушен команден пункт.
AB-08През 1978 г. в полка са зачислени първите бойни вертолети Ми-24 – трето поколение, с мощно въоръжение и огромни огневи възможности. Те са предназначени за непосредствена огнева поддръжка на сухопътни и военноморски сили, унищожаване на бавноподвижни въздушни и малогабаритни бронирани земни и морски цели. 
На 17 юни 1980 г. съгласно Заповед № 00358 от 25 септември 1979 г. на командващия ПВО и ВВС 44-ти  вертолетен авиационнен полк е преместен на летище Крумово. През 1983 г. вертолетите Ми-24 са пребазирани на летище Стара Загора и са включени в състава на новосформирания 13-и авиационен полк бойни вертолети, по-късно – 23-та авиационна база бойни вертолети.  
Основен транспортен вертолет след 1985 г. става Ми-17, който е мощен, с големи възможности по товароподемност, скорост и височина, летящ във всякакви метеорологични условия. Той заменя вертолетите Ми-4 и Ми-2, като дава нов тласък за развитие на вертолетната авиация и осигурява изпълнението на бойни дежурства и специални задачи. Сред тях са стоварване на диверсионно-разузнавателни групи, миниране, въздушно визуално разузнаване, въздушно радиационно и химическо разузнаване, транспортиране на войски, бойна техника и екипировка, включително и на външен товар. С Ми-17 могат да се извършват аварийно-спасителни работи, авиомедицинска евакуация, спасително-издирвателни операции над суша и море, в интерес на армията и гражданските структури, гасене на пожари на територията на страната и извън нея, както и операции по ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи.
През 1994 г. 44-ти вертолетен авиационен полк и двата осигуряващи го батальона се обединяват в 24-та вертолетна авиобаза, като запазват личния състав и дислокацията си.
През лятото на 1999 г. шест летци и група от инженернотехническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет Бел-206
във Форт Уърт, Тексас, САЩ. Това е първата американска авиационна техника, предоставена за нуждите на Българската армия. 
От септември 2000 г. вертолетите Ми-24 са пребазирани  от 23-а авиобаза – Стара Загора, в 24-та авиобаза – Крумово.
През 2002 г. екипаж на Ми-17 за първи път прелита разстоянието България–Франция за един ден и участва в учението „Кооператив кий”, домакинствано от Франция. 
За периода юни 2006 г.–май 2007 г. 24 летци и група от инженерно-техническия състав от авиобазата преминават успешно курс за приучване на вертолет „Кугар” в Маринян, Франция. На 26 август 2006 г. бе приет на въоръжение първият „Кугар” – среднотонажен двудвигателен вертолет с основно предназначение за тактически транспорт. Базата разполага с 12 такива, които съответстват напълно на стандартите на НАТО. 
От 1 юли 2012 г. в състава на 24-та авиобаза влиза 16-а Транспортна авиобаза, която е трансформирана  в Транспортна авиационна група. Така авиобазата е дислоцирана на две летища – на Крумово и на Враждебна.    

 Командирите
Майор Милан Миланов………………………1961 -1967 г.
Полковник Кръстьо Митков………………1967 -1970 
Подполковник Гено Попов…………………..1970 -1973 
DSC00248Подполковник Владимир Попов…………..1973 -1977 
Подполковник Христо Ганеков……………1977 -1979 
Подполковник Григор Георгиев……………1979 -1982 
Подполковник Георги Богданов…………..1982 -1984 
Подполковник Асен Буков………………….1984 -1990 
Подполковник Цветан Василев…………..1990 -1992 
Подполковник Илия Иванов………………..1992 -1995 
Полковник Васил Иванов…………………..1995 -1999 
Бриг. генерал Динко Иванов………………1999 -2003 
Бриг. генерал Стефан Петров……………2003 -2010 
Бриг. генерал Златко  Златев…………….2010 – 2015 
Бриг. генерал Петьо Мирчев……………..2015 – 2016
Бриг. генерал Димитър Иванов…….. от 10.11.2016

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани