Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Дръзки“ стреля и патрулира из Средиземно море

[post-views]
„Дръзки“ стреля и патрулира из Средиземно море

RASСтрелби по морска цел и наблюдение на надводната обстановка изпълнява фрегата „Дръзки” с бордови номер 41. Като част от втората постоянна военноморска група на НАТО (SNMG2) бойният ни кораб участва в операция на НАТО в Средиземно море Sea Guardian, съобщиха от ВМС.
Освен нашата фрегата в състава на групата бяха фрегатите ITS Sirocco от ВМС на Италия, ROS Regele Ferdinand от ВМС на Румъния и TCG Gelibolu от ВМС на Турция. Флагман на формированието бе турската фрегата с командир капитан първи ранг Айдън Сезеноглу, който заедно с офицери от оперативния щаб посетиха „Дръзки”.
По време на операцията българската фрегата изпълни поставените задачи по наблюдение на надводната обстановка, свързани с осигуряване на безопасността на корабоплаването в района. Отработено бе и тактическото взаимодействие в групата. Проведоха се тренировки по откриване и водене на надводни и въздушни цели и тактическо маневриране.
Едновременно с това се проведоха корабни бойни учения по „Борба за живучест”, включващи борба с пожари и взривове, симулирано използване на противокорабно и противовъздушно оръжие, защита на кораба от атакуващи бързо движещи се малки морски цели, тренировки по приемане и предаване на товари на ход и по вертикален способ и спасяване на човек зад борд.
Практически бяха изпълнени стрелби по морска цел с картечници и леко стрелково оръжие, приемане на гориво на ход от военния танкер TCG Akar от ВМС на Турция.
За периода на участие в операция Sea Guardian фрегата „Дръзки” наблюдава 220 кораба, установи контакт и извърши запитване на 27 кораба от търговския трафик и опознаване на над 130 въздушни цели на ден.
На 21 октомври екипажът на фрегата „Дръзки” отбеляза дванайсета годишнина от вдигането на българския военноморски флаг. От 30 октомври екипажът на „Дръзки” участва последователно в две национални военноморски учения с международно участие на ВМС на Турция – до 4 ноември в Nemo Trials 2017, и от 7 до 16 ноември в Dogu Akdeniz 17. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани