Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историческа справка

[post-views]
1 ноември е Денят на народните будители

narodni buditeliЗа първи път Денят на народните будители е отпразнуван в Пловдив през 1909 г. През 1922 г. Народното събрание го обявява за празник на всички заслужили българи.
Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември и е официален празник в Република България.
През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическата власт. С този акт новите управляващи се опитват да омаловажат значимостта на будителите и техния принос за развитието на културата и историята в България. Въпреки това традицията остава запазена в паметта на българския народ. 
В много селища на България този ден се отбелязва неофициално: например в района на Пирдоп на този ден учениците от началните училища изработват фенерчета с изписани букви от българската азбука, осветени отвътре, облечени тържествено – в много случаи с народни носии. От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани