Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лъвът на Желязната дивизия се завръща

[post-views]
Лъвът на Желязната дивизия се завръща

sn LEON HISTORYМинистърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие утре възстановената фигура на лъва, част от паметната композиция на падналите във войните за Отечеството от софийските  Първи и Шести пехотен полк, станали известни по фронтовете като Желязната дивизия.
Реставрираната фигура на лъва, намирал се в основата на монумента, вече е поставена точно на мястото, където е била, когато през 1934 г. цар Борис III открива мемориала. Той се е състоял от лъва в средата и три паметни плочи, на които са изписани имената на загиналите воини от софийските пехотни полкове. На мястото на днешния НДК са били казармите на тези полкове. Когато са изграждани, те са се намирали доста извън пределите на София, на подстъпите към Корубаглар (Лозенец), докъдето тогава се е пътувало с файтони и каруци. С течение на времето столицата се разраства, но големият военен район се запазва чак до 70-те години на миналия век като действащ в пределите чак до днешните хотели „Хилтън” и „Хемус”. Последната функция на казармените помещения на пехотните полкове е като офицерски общежития.   
Дори след реконструкцията на столичния център, когато от някогашния площад „Баба Неделя” изчезнаха старите казармени постройки, мемориалът беше запазен в парковата композиция, като на гърба му беше изграден летен театър. Всичко това изчезва през 1980 г., погълнато от проекта и строежа на НДК и новия паметник „1300 години България”, който наскоро беше демонтиран поради окаяното и опасно състояние, в което се намираше.         
Фигурата на лъва, както и паметните плочи са съхранени в НВИМ. Според заместник-кмета на столицата Тодор Чобанов проектът за възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк предвижда да се постигне максимална прилика с първоначалния вариант, датиращ от 1934 до 1980 г.              

Най-ново

Единична публикация

Избрани