Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Общо до 50 години затвор грозят Пучдемон и бившите му министри

[post-views]

katalunia puchdemonОтстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон, заместникът му и бившите министри могат да прекарат общо до 50 години в затвора, ако бъдат признати за виновни. Това сочат съдебни документи, цитирани от испанските медии. Междувременно главният съдя по делото Кармен Ламела заяви, че ще  се съобрази с искането да бъде издадена европейска заповед за арест на Пучдемон.
Прокуратурата ще поиска максимални присъди по всички обвинения, според съдебните документи. Съдия Кармен Ламела коментира, че това означава 25 години затвор за обвиненията в бунт, 15 за подбудителство към размирици и осем за разхищения на публични средства. Тя посочи, че „бягството на Пучдемон“ е причината прокуратурата да поиска максимални присъди за него и министрите му.
Междувременно Пучдемон, който през последните няколко дни е в Белгия, се появи в ефира на каталунската телевизия. В обръщението си той заяви, че се обръща като легитимен премиер на Каталуния и като такъв призова испанското правителство да освободи всички задържани министри и да спре с политическата репресия.
С подобно искане  хиляди каталунци, подкрепящи независимостта, излязоха на протест срещу задържането на бившите министри от кабинета на Пучдемон.
Засега независим източник не е потвърдил информацията, че е издадена европейска заповед за арест на бившия премиер, разпространена от адвоката му.   Пучдемон твърди, че е в Брюксел, за да търси подкрепа от европейските институции, но вече трети ден няма знак да се е срещал с техни представители.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани