Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще си сътрудничим с Македония за ВВС

[post-views]
Ще си сътрудничим с Македония за ВВС

IMG_0883 След подписването на договора за приятелство между България и Македония нашите две министерства са най-активни и за експертни разговори, и за подготовка за съвместни споразумения за съвместна работа. Радвам се, че за тези няколко месеца компенсирахме онова, което беше загубено в дипломатическите отношения между България и Македония. 
Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в изявление пред медиите, след като подписа заедно с македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска два протокола за сътрудничество в областта на дейността на Военновъздушните сили и за извършването на дейности по осигуряване на лабораторни изследвания между двете ведомства.
България подкрепя членството на Македония в НАТО и в ЕС. След подписването на договора между двете страни между България и Македония спорни въпроси няма. Това е правилен подход за решаването на дълго натрупвани проблеми и недоверие на Балканите. 
В желанието на Македония да стане пълноправен член на НАТО и ЕС българските правителства са имали ясна позиция на подкрепа. Основен приоритет на българското председателство и на нашето правителство са Западните Балкани – регион, който в исторически план много пъти е създавал проблеми на сигурността не само за балканските страни, но и за целия европейски континент. Когато ние сме заедно в международните структури, ще бъдат решени всички изкуствени или наслоени от историята проблеми, каза още министър Каракачанов.
Двамата министри са разговаряли и за евентуално съвместно обучение както на специалните сили, така и на Сухопътни войски. Сътрудничеството ще се задълбочава и в областта на социалната политика, както и обучението на македонски военнослужещи у нас.
За нас проблем с името на Република Македония не съществува. Ние смятаме, че България има достатъчно възможности, за да се опитаме да помогнем за разрешаването на този въпрос, който остана последният въпрос, създаващ съмнения дали Македония може да бъде поканена за пълноправно членство, подчерта Каракачанов. 
Отворихме много теми в областта на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и други, които са от значение за целия регион. Тази среща показва, че договорът за добросъседство, който подписахме, не е само едно парче хартия, а е изпълнен с ангажименти, на основата на която се гради успешното ни сътрудничество. 
Това заяви македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска. Тя подчерта, че двамата министри са разговаряли и за някои по-конкретни области на сътрудничество и обучение на македонски офицери. Шекеринска покани министър Каракачанов за участие в конференцията на министрите на отбраната от Адриатическата харта. Македония ще е домакин на конференцията.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани