Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Арест за 11 саудитски принцове и десетки политици

[post-views]
Арест за 11 саудитски принцове и десетки политици

phpycrb8j_800x_Престолонаследникът на саудитския трон Мохамед бин Салман (32 г.) затегна хватката над властта с мащабна чистка сред политическия и бизнес елит в петролната монархия, предаде Би Би Си. Вчера нов антикорупционен орган, който той оглави в събота, задържа 11 принца, някои от които министри, 38 бивши министри, политици и бизнесмени. Новият орган има право да издава заповеди за арест и да налага забрани за пътувания. Главният прокурор на Саудитска Арабия заяви, че статутът на задържаните няма да попречи на прилагането на правосъдието.
В какво са обвинени принцовете официално не се съобщава, но според тв „Ал Арабия“ причината са нови разследвания за случаи на корупция по време на наводненията в Джеда от 2009 г. и на огнището на вируса БИ PC през 2012 г.
Според анализатори обаче целта е именно засилване на властта на Бин Салман. Анонимен източник на Ройтерс съобщил, че сред задържаните са министърът на икономиката, на финансите, както и принц Митеб бин Абдулах – шеф на националната гвардия. В ареста са и бивши и настоящи политици от по-нисък ранг, както и бизнесмени, сред които собственикът на тв корпорацията Ем Би Си и бивш директор на Саудитските авиолинии.
Най-известното име сред заподозрените в корупция е на принц Алуалид бин Талал (62 г.), племенник на краля, който със състоянието си от $18 млрд. се нарежда сред най-богатите хора в света. Шеф е на базирания в Рияд инвестиционен „Кингдъм холдинг“ и е собственик на лондонския хотел „Савой“. Освен инвестиции в „Туитър“ и „Епъл“, той има акции в „Нюз корпорейшън“ на Робърт Мърдок, в банката „Ситигруп“ и в хотелската верига „Четири сезона“. В миналото влезе в новините с назначенията на жени, които са две трети от персонала му.
В разгара на кандидат-президентската кампания в САЩ през 2016 г. Бин Талал остро критикуваше Доналд Тръмп, но след победата му зае по-примирителна позиция.

Източник: в. Труд

Най-ново

Единична публикация

Избрани