Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Балонът „независима Каталуния“ се спука

[post-views]
Балонът „независима Каталуния“ се спука

Soraya_bf0627884c5743e22fc7e15c892af568Няколко дни, след като обяви независимостта на Каталуния, парламентът на испанската област се саморазпусна и призна решението на централните власти в Мадрид да проведат нови местни избори на 21 декември т.г. Повечето каталунски политически партии се съгласиха да участват в предсрочния вот за парламент на областта и така на практика признаха легитимността на предстоящия вот.

Междувременно Мадрид пое пряко управлението на Каталуния, след като временно лиши областта от автономия, позовавайки се на член 155 от испанската конституция. Временен ръководител в Барселона стана вицепремиерката на Испания Сорая де Сантамария, която наскоро бе набедена от Христо Стоичков за „франкистка“.

Социологическо проучване, публикувано от в. „Ел Мундо“ показа, че на предсрочните избори партиите, стремящи се към независимост на Каталуния, биха получили 42,5% от гласовете, а тези, които искат оставане на областта в състава на Испания, могат да разчитат на 43,4%. Вотът ще бъде много оспорван, а каталунското общество си остава разделено почти поравно по въпроса за независимостта.

Силен удар върху мечтите на каталунските сепаратисти нанесе пълната липса на международна подкрепа за техните действия. Нито една държава в света не е заявила намерение да признае независимостта на Каталуния, а председателят на Европейския съюз Доналд Туск категорично отхвърли възможността ЕС да бъде посредник в евентуални преговори между Мадрид и Барселона.

Испанската прокуратура повдигна обвинения за бунт и подбудителство към бунт срещу досегашния  премиер на Каталуния Карлос Пучдемон и неговите министри. Междувременно той избяга в Брюксел, където си нае местен адвокат и се обяви за „премиер в изгнание“. Пучдемон отказа да се отзове на призовката на испанския Национален съд да свидетелства по повдигнатото му обвинение. Част от министрите му обаче се явиха в съда в Мадрид. Председателят на Върховния съд на Испания Карлос Лесмес обяви, цитиран от „Ройтерс“, че Пучдемон може да бъде издирен чрез европейска заповед за арест, което отговаряло на практиката на испански и други европейски съдилища.

Адвокатът на Пучдемон Пол Бекарт каза, че „е възможно“ уволненият лидер да свидетелства с видеоконферентна връзка и че независимо от решението си да остане в Белгия е решен да сътрудничи на властите. „Климатът (в Испания) не е добър, по-добре е да се поддържа известно разстояние“, каза Бекарт.

Най-ново

Единична публикация

Избрани