Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Бронзовата къща“ вместо мавзолея

[post-views]
„Бронзовата къща“ вместо мавзолея

Plamen-Dejanoff-MAKКак ще се промени мястото на някогашния мавзолей в София? Известният български визуален артист Пламен Деянофф работи от години в Австрия. Той предлага проекта си „Бронзовата къща“, който беше показан в Софийската градска галерия през юни т. г., а реализацията е в началото на 2018 г.

ЕС обяви 2018-а за година на културното наследство, а през същата година България и Австрия председателстват ЕС.

Идеята за Бронзовата къща е отпреди 10 години – най-мащабният, най-известният и най-комплексният проект на Деянофф. Участват европейски музеи, фондации, галерии, колекционери, меценати и специалисти в сферата на съвременното изкуство, историята, архитектурата и урбанистиката. Бронзовата къща фокусира различни аспекти на изкуството в социална среда и взаимовръзката му с обществените процеси, проблемите на съвременния град, отношението към историята, паметта и културното наследство.

Къщите в Арбанаси имат впечатляващи дърворезби, произведения от метал и каменни детайли, както и богат архив от близо 20 000 документа, свързани с истори02_Bronze-Houseята от XIII до средата на XX в. Там има и няколко текста на прочутия архитект и урбанист Льо Корбюзие (1887–1965), посветени на детайлите в средновековната българска архитектура. Вдъхновен от това,  Деянофф възстановява липсващи детайли от украсата на къщите и ги превръща в произведения на изкуството. Бронзовата къща ще бъде най-голямата скулптура сграда в света, произведена изцяло от масивен бронз. Висока е 14 м, а основата е с размери 7х7 м. Създадена е от над 1000 ръчно отлети и обработени в Австрия масивни бронзови елементи, частично е сглобявана за изложби във виенския дворец „Белведере“, в „Пале дьо Токио“ в Париж. Напомня Хрельовата кула на Рилския манастир, но е вдъхновена от модерната градска среда и съвременните технологии. Скулптурата е функционална. В пространството на сградата ще има зала, отворена за публика, със сцена за концерти, театрални представления, изложби…

Най-ново

Единична публикация

Избрани