Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бягство от зимните олимпийски игри

[post-views]
Бягство от зимните  олимпийски игри

1 Много сериозни проблеми се очертават пред Международния олимпийски комитет в следващите години. Става въпрос за домакинствата на зимните олимпиади, които се очаква да бъдат вече единствено азиатски приоритет. А причината е повече от прозаична – става въпрос за пари. Не – за изключително много пари.

По време на традиционния „Форум Алпинум”, провеждащ се всяка година в дните преди първите стартове от надпреварата за Световната купа по ски алпийски дисциплини, президентът на международната федерация в този спорт Джанфранко Каспар открито призна, че ситуацията не е никак розова.

„В следващите години се задава един сериозен проблем не само пред световните ски, но и пред всички зимни спортове. Знаете, че след няколко месеца ще се пренесем на олимпийска вълна в Република Корея. Всички се надяваме стартове в Пьончанг да преминат по график и олимпиадата да завърши с успех. Знаете обаче, че Азия има своите изисквания като начин на живот и привички. В същото време следващите зимни олимпийски игри отново ще се проведат на територията на най-големия континент на света. Домакин през 2022 г. ще е Китай, но засега няма никакви сериозни кандидати за следващите игри. Може да се окаже, че Сапоро от Япония, който прие зимните игри през далечната 1972 г., ще бъде единствен желаещ по време на гласуването и така три поредни олимпиади може да се проведат в Азия. А това определено ще промени много неща в живота за белите спортове”, коментира Каспер пред представители на алпийски отбори от цял свят на сбирката в Зьолден.

И в момента елитните състезатели мърморят под нос заради пътуванията до Корея и Китай, но това не е всичко. След разговори с представители на ФИС БА разбра, че дори след евентуално домакинство на Сапоро зимните игри може да останат отново в Азия. Или по-точно в азиатската част на Турция. В момента правителството в южната ни съседка инвестира сериозно в развитието и на зимен туризъм. За изграждането на модерна инфраструктура във високопланинския град Ерзурум досега са инвестирани около 150 000 000 долара. Очаква се в следващите години сумата да нарасне неколкократно. Огромното желание на турците е да бъдат домакини на олимпиада, след като стана ясно, че Истанбул няма вече никакъв шанс да приеме игрите под флага с преплетените кръгове през лятото.

Преди две седмици пък стана ясно как няколко града и планински области отхвърлиха предложения на своите правителства да кандидатстват за домакинство на зимна олимпиада. Най-фрапиращ е случаят с проведения референдум в И2 (2)нсбрук. Жителите на провинция Тирол отхвърлиха идеята да бъдат домакини за трети път след 1964 и 1976 г. Макар австрийците да разполагат с всичко необходимо още утре да направят олимпиада, предложението не бе прието по две причини – неудобство и загуби на туристическия бизнес и опасения от изразходването на огромни суми от бюджета и спонсори, които по-добре да бъдат вложени в социални и обикновени инфраструктурни проекти.

Според експерти отстъплението идва от онези 50 милиарда, които Русия похарчи за последните зимни игри в иначе летния морски курорт Сочи. Сумата е по силите на още една-две държави по света и това, естествено, е огромен проблем. Дори наскоро организационният комитет на летните игри в Токио след две години и половина обяви, че започва да редуцира бюджета и да прави съкращение. Защото с пъти се увеличават разходите за сигурност. Така че котата от 50 милиарда започва сериозно да стряска спортния бизнес, но това очевидно на този етап се води до притеснения в МОК. Причината е колосална сделка с телевизионния гигант Discovery за правата на следващите четири олимпиади. На Стария континент правата ще бъдат за дъщерния на Discovery канал Eurosport и все още не е ясно дали изобщо БНТ ще получи възможност да предава дори интервюта от Корея.

Този договор е 3за 1.3 млрд. евро и включва всички дигитални платформи. Това е най-дългият договор, който европейският спортен канал подписва от влизането на Discovery като собственик, но продължава линията на МОК за дългосрочни партньорства. През 2016 г. беше подписан договор с NBC за правата за САЩ до 2032 г. за 7.75 млрд. долара. За Япония, Китай и Южна Корея договорите са до 2024 г.

Както виждате, все повече пари се генерират от олимпийски игри, ала не е ясно, при положение че безумната тенденция се запази, къде ще се провеждат те…

И колкото парадоксално да звучи, в тази ситуация бихме могли да се намесим и ние. Рано или късно, МОК ще се върне към правенето на евтини еко олимпиади от типа на Лилехамер`94, което дава огромен шанс за България. Стига да има правителствено воля да се изкарат милиарди съграждане и експлоатация на олимпийски съоръжения десетилетия напред. Ала и тук има едно огромно АКО…

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани