Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Досиетата от Рая“ или как богатите крият парите си в офшорни компании

[post-views]
„Досиетата от Рая“ или как богатите крият парите си в офшорни компании

Money laundering

Поредно скандално разкритие за практиката на най-богатите и влиятелни хора в света да укриват парите си в офшорни зони видя бял свят. Сред имената в т.нар „Документи от Рая“ е и това на британската кралица Елизабет II, както и членове на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, които имат  връзки с руски бизнесмени.
„Досиета от Рая“ е второто по мащаб изтичане на поверителни документи сред „Досиетата от Панама“, което разкрива как най-известните и богати хора, корпорации и държавни глави са изнасяли парите си и напълно законно не са ги регистрирали в сметки в островите с офшорен статут. В обработка на документите, продължила една година, са участвали близо 380 журналисти от 67 държави. От разкритията става ясно, че милиони паунди от частните фондове на британската кралица Елизабет II са инвестирани във фонд на Каймановите острови.  Членове на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, сред които министърът на външната търговия Уилбър Рос, са получавали значителни плащания от компания, в която собственик е зетят на руския президент Владимир Путин.
В списъците има имена на едни от най-известни музиканти и спортисти в света като Боно и Мадона.
Това, че нещо не е незаконно, не означава, че е морално правилно, според разследващия журналисти на германския в.“Зюддойче цайтунг“ Бастиян Обермаейр.
Данните идват от две компании, предоставящи подобни услуги, както и от фирмените регистри на 19 данъчни убежища. Те са публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти с 96 издания, включително „Гардиън“, Би Би Си, „Ню Йорк таймс“ и „Новая газета“.
Документите от Рая се простират до 70 години назад във времето. О„аква се в близките дни да се появят нови любопитни данни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани